Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
A szökött kém hazatért

Háromévi önkéntes franciaországi száműzetésből tért haza hétfőn az a David Shayler, akit hazájában, Nagy-Britanniában kémkedéssel vádoltak. A franciaországi Calais-ból érkező kompból kiszállva azonban Shaylert a brit rendőrség várta, és rögtön le is tartóztatták.

David Shayler 1994 és 1997 között dolgozott a brit katonai hírszerzésnél, s az ellene szóló vádak szerint információt szivárogtatott ki a brit sajtónak - a hivatali titoktartásról szóló törvény megszegéséért akár négy évig tartó szabadságvesztéssel is büntethetik. Shayler három évvel ezelőtt Franciaországba menekült, ahol egészen idáig önkéntes száműzetését töltötte. 1998-ban négy hónapot töltött a párizsi La Sante börtönben, mielőtt a francia hatóságok megtagadták kiadatását Nagy-Britannia számára.
A 34 éves férfi állításai szerint a brit titkosszolgálat emberei is részt vettek a líbiai vezető, Moammar Kadhafi ellen elkövetett merényletben. A volt kém szerint a brit hírszerzés, az MI5 arról is tudott, hogy az IRA pokolgéprobbantást tervez a londoni Bishopsgate, illetve a Canary Wharf városrészekben. A katonai hírszerzés továbbá figyelmeztetést kapott arról is, hogy bombázás készül a londoni Izraeli Nagykövetség ellen, a titkosszolgálat azonban nem vette komolyan a fenyegetést, amit végül 1994 júliusában mégis beváltottak.
Hazatérésével Shayler azt kívánja bizonyítani, hogy „nem tett semmi rosszat”. A kikötőben őt fogadó rendőrök azonnal el is vezették, ám az ellene felhozott vádak ismertetését követően óvadék ellenében szabadlábra helyezték. „Azért tettem azt, amit tettem, mert szeretem az országomat. Nem vagyok áruló. Amit tettem, azt a szólásszabadság miatt tettem” - nyilatkozta. A brit rendőrség egyelőre nem hallgatta ki, csak megkínálták „egy csésze nagyon finom teával”, és rengeteg kérdőívet kellett kitöltenie.