Vissza a tartalomjegyzékhez

Pátkai Mihály
Tragédia a Perzsa-öbölben

Mintegy 200 hozzátartozó hallgatta zokogva Manamában, ahogy a Gulf Air légitársaság egy tisztviselője lassan felolvasta azoknak a nevét, akik a Perzsa-öbölbe zuhant Airbus A320-as repülőgépen tartózkodtak - jelentette a Washington Post. A szerda esti repülőgép-katasztrófának nem volt túlélője.


Az Airbus törzsének egy darabja a tengerben. A baleset oka emberi mulasztás     Fotó: Reuters

A helyi mentőalakulatok és az amerikai haditengerészetnek a térségben állomásozó egységei azonnal a Bahrein szigetország közelében a sekély vízbe zuhant repülőhöz siettek. „Sikerült minden áldozat testét kiemelnünk - jelentette ki Abdul-Rahman bin Rashed Khalifa bahreini polgári védelmi tiszt. - Sajnálattal kell közölnöm, hogy túlélőket nem találtunk. Mind a 143 testet kiemeltük.”
A szerencsétlenség okát még kutatják, de bahreini jelentések szerint a pilóta éppen harmadszor kísérelte meg a leszállást, amikor a gép a főváros, Manama repülőterétől mintegy két kilométerre északra az öbölbe zuhant.
A tragédia a második halálos áldozatokat követelő baleset az egyébként rendkívül megbízhatónak tartott Gulf Air légitársaság történetében. Az első szerencsétlenség 1983-ban történt, amikor egy Boeing 737-es zuhant le a sivatagban, miután a gép fedélzetén tűz ütött ki.
A baleset a fejlett elektronikus és számítógépes irányítórendszerrel felszerelt Airbus A320-as típusú repülőgépek történetében az eddigi legsúlyosabb kimenetelű katasztrófa. Az európai Airbus Industrie által gyártott A320-as 1988 óta van szolgálatban. Olyan automata leszálló rendszerrel van felszerelve, amely egyes pilóták szerint ügyesebben landolja a gépet, mint ők - ha működik.