Vissza a tartalomjegyzékhez

Mogyorósi Géza, Berlin
Kohl szól az ünnepen

Nem lesz felhőtlen a német egység 10. évfordulójának ünnepségsorozata. Az október 3-án Drezdában megrendezésre kerülő központi ünnepélyen ugyanis nem vesz részt dr. Helmut Kohl korábbi kancellár.


Helmut Kohl. Októberben nyilvánosság elé lép    Foto: Arhív

Wolfgang Thierse, a berlini Bundestag szociáldemokrata elnöke egyenesen „kisstílűnek” nevezte a nyár végén a Kohl nemzeti ünnepen való szerepléséről folyó polémiát. Mint emlékezetes, a CDU egy esztendeje kirobbant pénzügyi botrányának a főhőse a kereszténydemokratákat negyed századon át irányító Helmut Kohl lett. Az NSZK kormányfőjéből 1990 őszén az egységes Németország első emberévé avanzsált exkancellár 12 hónapja makacsul hallgat arról, hogy kik szponzorálták illegálisan - magyarán adómentesen - a legnagyobb közép-európai konzervatív pártot, s közvetve-közvetlenül a német újraegyesítést. A becsületszavára a német kormánynál is többet adó Kohl törvénysértő magatartása azért is zavaró, mert a CDU-ba 1947-ben belépett „öreg motoros” továbbra sem mondott le képviselői mandátumáról, noha hónapok óta be sem tette a lábát a berlini Reichs-tagba. A nehézsúlyú európai politikus ősztől gyakrabban vesz részt a parlament munkájában.
A CDU soraiból a pártfinanszírozási affér miatt már sokan kidőltek, és Kohl tavaszi, 70. születésnapja is csendesre sikeredett. No de lehet-e a Németország XX. századi históriájának leghosszabb kancellárságával büszkélkedő Kohl nélkül megünnepelni a német egység napját, a nyugdíjas kormányfő és pártvezér politikusi pályájának 1990-es csúcs-pontját?
A mind kellemetlenebbé és sürgetőbbé váló kérdésre An-gela Merkel adta meg a választ. A CDU-t alig öt hónapja irányító elnök asszony egy hosszú telefonbeszélgetéssel vágta el a gordiuszi csomót. Felhívta mind magányosabbá váló tanítómesterét, Kohlt, és váratlanul megkérdezte, habár október 3-án Drezdában nem akar szótlanságra ítélt vendégként kuksolni, viszont van-e kedve felszólalni a Kelet- és Nyugatnémet Kereszténydemokrata Unió egyesülésének 10. évfordulóján? Helmut Kohl igent mondott az október 1-jei ünnepségre. Beszédére Németország határain túl is milliók kíváncsiak.