Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Klára
Mit ér az ember, ha tanár

Bár az oktatási tárca a korábbiakhoz képest határozott béremelést helyezett kilátásba jövőre, a pedagógus szakszervezetek mégis elfogadhatatlannak tartják a javaslatot. Mint ismeretes, Pokorni Zoltán oktatási miniszter januártól 8,5, szeptembertől pedig további 20 százalékkal emelné a pedagógusok bérét. A jó hír azért nem jó, mert a béremelés a kötelező óraszám emelésével együtt, s azzal azonos mértékben járna.


A tanár-diák kapcsolat nem a pénzről szól

Most a cselekvés ideje következik, és nem az ígérgetésé. Hiteltelenné válik a kormány, ha nem váltja valóra az ígéreteit - mondta lapunknak Borbáth Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) főtitkára. Miután a pedagógusok bére folyamatosan leszakad a versenyszféra szintjétől, (a rendszerváltás előtti szintnek csak a 82 százalékát éri el), ezért a 8-10 százalékos béremelések csak toldozgatások, 10 évi nyomor után nem érzékeltet javulást - tette hozzá.
Az említett mértékű jövő évi béremelés azért nem fogadható el a PSZ számára, mert a kötelező óraszámot ennek megfelelő mértékben szintén emelik. Igaz, hogy heti két óráról van szó, de ilyen gyenge pénzért nem várhatják el a kötelezően előírt többletmunkát - mondta Borbáth. Megoldást többek között új szakmai struktúra kialakítása, és 30-40 százalékos fizetésemelés jelentene.
A PSZ folyamatosan tárgyal az oktatási tárcával, azonban többnyire nem szakmai, hanem fiskális szempontok érvényesülnek. A pedagógusok bérhelyzetének rendezése nem csak ágazati probléma, mert az egész társadalomra kihat. Az alacsony fizetések miatt egyre többen hűtlenek a szakmához. Főként a fiatal, jól kvalifikált, elsősorban az informatikára és a nyelvtanításra szakosodott tanárok hagyják el az állami intézményeket, csupán a magas munkanélküliséggel küszködő térségek tudják megtartani a pedagógusaikat. Bár a politikai akarat tetten érhető, a valóságban nem javult a szakma helyzete, sőt más ágazatokkal szemben 10 év után sem érte el a rendszerváltás előtti bérszintet. A Horn-kormány deklarálta, hogy 2002-re 150 ezer forint lesz a pedagógusok bruttó bére. Ez olyannyira nem valósult meg, hogy az idén alig éri el a 84 ezer forintot, a Fidesz-kormány pedig ígéretéhez képest 5 százalékkal elmaradt a bérrendezésben. Tervei szerint mindenesetre 2001 végére bruttó 107 ezer, 2002 végére 114 ezer 200, 2004 végére pedig bruttó 135 ezer forintot keresnének a tanárok. A főtitkár szerint azonban ez is csak az elvándorlás fékezésére lenne elegendő, a megállítására nem.

Az infláció és a pedagógusbérek alakulása 1990 óta


A tanévkezdésre újdonsággal rukkol elő a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB), amely speciálisan a pedagógusok számára állított össze néhány szolgáltatást - tudtuk meg Szabó Gábortól, a bank marketing szakterület vezetőjétől. Az MKB állandó átutalás esetén 50 százalékos díjkedvezményt nyújt azoknak a pedagógusoknak, akik a bankon keresztül fizetik a közüzemi számláikat. Ezenkívül olyan VISA-kártyát is biztosít, amely révén 30 százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg a Könyvtárellátó Közhasznú Társaság által forgalmazott könyveket. Bár hitelfelvételt is lehetővé tesz a bank, mégis ezen a területen nem tér el a bevett hitelelbírálási szisztémától, azaz nincsen kedvezőbb feltétel a pedagógusok számára sem.