Vissza a tartalomjegyzékhez

Kánai András
Könyvek a hálón

Mióta az internetfelhasználók száma rohamos növekedésnek indult, a vásárlás egyre kényelmesebb és modernebb módjaival találkozhatunk. Így van ez a könyvek esetében is. Aki unja a sorban állást, hamarabb szeretne választ kapni kérdéseire, rendszerezett és gyorsan hozzáférhető információkra vágyik, megteheti, hogy az internet kínálta technológia segítségével vásárol könyvet. Már nálunk is, Magyarországon.


Nézelődők. Hálóval kell fogni a vevőket    Fotó: Maklári Péter

Elsőként a Rákóczi úti Fókusz Könyváruház kínálata jelent meg a világhálón. A Fókusz internetes arculata a Líra és Lant Rt., valamint a Matávnet összefogásának eredménye.
A virtuális látogató joggal hihetné azt, hogy egyetlen könyvesbolt szerény választékkal szolgál. A Fókusz oldala erre bizony alaposan rácáfol. Az egyes címekre szerző, illetve cím szerint, és részletesen is rákereshetünk, ráadásul egy jól felépített katalógus segít eligazodni az egyes témák között. A kiválasztott könyvek rövid fülszövegét is elolvashatjuk, és ha van, az olvasói véleményt is. A bolti árnál olcsóbban kaphatjuk meg a könyveket, de vigyázat, ez csalóka, hiszen a fizetés módjától függően (utánvétes, készpénzes, bank- és hitelkártyás) ez kiegészülhet egyéb költségekkel is! A megrendelt árukat az ország egész területére kiszállítják. Budapest egyik legnagyobb könyvesboltjából - így internetes részéről is - azonban más is megrendelhető: kazetták, CD-k, videokazetták, sőt még kották is.
A másik nagyobb interaktív könyváruházat a Libri működteti. Az idei nyári könyvfesztivál idején beinduló vállalkozás ezidáig legnagyobb a maga nemében, legalábbis hazánkban.
Online könyvbirodalom - olvasható a nyitólapon, és valóban, a Fókusz oldalánál sokkal nagyobb lehetőségeket rejtő helyre jutunk. Ha lehet, itt még részletesebb a katalógus, és már feltűnik egy bestseller-lista is, emellett pedig egy magazin teszi érdekesebbé a könyvek világát. A Libri internetes változata kizárólag a könyvekre koncentrál - ezt erősíti, hogy időnként egy-egy híres ember ajánl a látogatónak kedvenc könyveiből, sőt, néhány esetben bele is olvashatunk a könyvekbe.
A Libri tehát az eladás-vásárlás egyhangú fázisaihoz olyan internetes tartalmat rendelt hozzá, amelyek jobban az oldalhoz kötik a reménybeli vásárlót. Hasonlóan a Fókusz oldalához, itt is szezonális akciókkal igyekeznek felpezsdíteni a forgalmat: amíg a Fókusz a görög nyár tematikájában mélyedt el, a Libri az iskolakezdéshez és a közelgő olimpiai játékokhoz kapcsolódó kiadványokra hívja fel a figyelmet.
A világ legnagyobb internetes könyvkereskedése az USA-beli Amazon. Ez a vállalkozás szolgál mintául különösen a Libri, illetve a Fotexnet hamarosan beinduló könyvrészlegéhez is.
Az Amazon csupán ötéves múltra tekint vissza, mégis, olyan riválist tudhat a háta mögött, mint például a hatalmas könyvesbolthálózattal rendelkező Barnes & Noble.
Az Amazon könyves része is műfajok, témák szerint lett csoportosítva. Minden résznek (például keresztény irodalom vagy spanyol nyelvű könyvek) megvan a maga felelős szerkesztője, aki mindig bemutatja az érdekesebb alkotásokat. Ugyancsak részekre bontva tekinthetjük meg a bestseller-listákat is. Feliratkozhatunk - tematika szerint - hírlevélre, amely körülbelül havonta egyszer értesít minket a kiválasztott terület újdonságairól. Az Amazonon nagyon jól működik az olvasói reakció. Megesik, hogy egyes könyveknél egymástól teljesen eltérő véleményekkel találkozunk. Sokszor itt is beleolvashatunk a kiválasztott műbe. Az Amazon arra is képes, hogy ha a megvásárolni szándékozott könyv kifogyott, csak a mi kedvünkért újranyomtatja. Kínálata hatalmas, így megteheti, hogy nagyobb kedvezményt adjon. A vásárlás bankkártyával, az interneten keresztül történik - ezt a módszert a hazai bankok többsége egyelőre még nem ajánlja, de az Amazon erős kódolással véd az adatlopás ellen. És még egy érdekesség: e sorok írója már maga is rendelt könyvet az Amazontól, ahonnan a rendeléstől számított 5-6 héten belül, elegáns csomagolásban meg is érkezett a várva várt darab.

A címben szereplő internetes könyváruházak címei:

Fókusz: