Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Szennyel elárasztva

Tulajdonképpen a Duna, a Tisza és a Maros is alkalmatlan a fürdőzésre, derült ki az Állami Tisztiorvosi Szolgálat legfrissebb vizsgálataiból, amelyet nemcsak a hivatalos fürdőhelyeken, hanem a fürdőzők által kedvelt nem kijelölt fürdőhelyeken is elvégeztek. A folyóvizek szennyezettsége elsősorban a szennyvíztisztítás hiányosságainak köszönhető, melynek következtében Budapest biológiailag tisztított szennyvizeinek aránya még mindig jelentősen elmarad az európai uniós átlagtól.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) fővárosi és megyei intézetei a szabadvízi strandok üzemeltetőinek megbízásából végzik a vízminőség vizsgálatát. Ennek során viszont nem csak a kijelölt fürdőhelyeket vizsgálják. Dr. Szentgyörgyi Ildikó országos tisztiorvos a Heteknek elmondta, hogy a minősítés, amelynek során négy bakteriológiai paramétert vizsgálnak, a víz mikrobiológiai szennyezettségét állapítja meg, ennek megfelelően a víz minősége lehet kiváló, megfelelő, nem megfelelő és erősen szennyezett. A vizsgálatok a strandszezon kezdetén indulnak, a mintát mindig onnan veszik, ahol az adott strandon legtöbben fürdenek. Nem megfelelő vagy rosszabb minősítés esetén az ÁNTSZ illetékes Városi Intézetének javaslatára az önkormányzat jegyzője rendeli el a fürdési tilalmat. A tisztiorvosi hivatal fürdőzésre alkalmatlannak minősítette a Duna, a Tisza és a Maros legtöbb szakaszát.
A felszíni vizek szennyezésének oka elsősorban a bevezetett tisztítatlan vagy nem megfelelő mértékben tisztított szennyvíz, ezért fürdőhelyet csak ott jelölhet ki az önkormányzat, ahol a vízminőség megfelel az előírásoknak.
Dr. Tyahun Szabolcs, a Közép-Duna-völgyi Felügyelőség munkatársa lapunknak elmondta, hogy a Duna kémiai szennyezettsége a vízállás függvényében változik. Budapest szennyvizei mintegy nyolcvan százalékban tisztítatlanul mennek be a folyóba, ezért itt elég komoly terhelést kap a Duna. Az utóbbi években azonban megszűntek az olyan nagyipari létesítmények, mint a Csepel Vas- és Fémművek, amely nagyobb szennyezője volt a folyónak, és bizonyos ipari szennyezőanyagok mennyisége is csökkent. A horgászok régen nagyon sokat panaszkodtak, hogy mellékíze van a halaknak.
Kovácsvölgyi József, a Fővárosi Csatornázási Művek mérnöki főosztályának vezetője a Heteknek kifejtette, hogy mintegy kétszázmilliárd forintba kerülnének azok a beruházások, amelyek révén Budapest szennyvize százszázalékosan meg lenne tisztítva. A főváros 2010-ig tartó programjának végrehajtásához a csatornahasználati díjból jelentős összegeket kell a fejlesztésre fordítani. „Ez év elején adták át a felújított észak-pesti szennyvíztisztító telepet. Azzal a beruházással akkor harmincöt százalékra emelkedett a biológiailag tisztított szennyvíz aránya. A beruházás kétszázhúszmillió forintba került, s a további fejlesztésekre tizenhatmillió ECU (három és fél milliárd forint) támogatást kapott a főváros a PHARE-programból. Budapest biológiailag tisztított szennyvizeinek aránya még mindig jelentősen elmarad az európai uniós átlagtól. A vízminőség javításához jelentősen hozzájárul majd a PHARE-támogatással megépítendő csepeli központi szennyvíztisztító telep, melynek kapacitása háromszázötvenezres lesz, s a jelenlegi áron számolva több mint hetvenmilliárd forintba kerül majd” - mondta Kovácsvölgyi József. A főosztályvezető kifejtette, hogy a most átadott dél-pesti szennyvíztisztító teleppel a fővárosi szennyvizeknek már mintegy negyven százaléka kerül a Dunába biológiailag tisztított állapotban. A dél-pesti szennyvíztisztító telep két év alatt elkészült részében - négy és fél milliárd forintos beruházás eredményeképpen - egy úgynevezett biofor tisztítóegység került a telepre, melynek hatásfoka a legszigorúbb európai előírásoknak is megfelel.