Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Csúcsragadozók

A múlt héten kezdődött meg a vadkacsaszezon az országban. Ilyenkor mindenütt külföldi és belföldi vadászok puskájának ropogását hallani. Szegeden a városi bíróság azonban, alighogy megkezdődött a szezon, két olasz férfit figyelmetlenségük miatt már el is ítélt. A „két jómadár” ugyanis a Szeged közelében található Fehér-tónál fokozottan védett szárnyasokat kapott puskacső végre. A zsákmány között öt fokozottan védett cigányrécét és egy kontyos récét találtak a madarászok. Az előbbi eszmei értéke darabonként 100 ezer, az utóbbi értéke 10 ezer forint. A szegedi városi bíróság egymillió 350 ezer forintra bírságolta meg őket, továbbá egy évre kitiltotta a két olasz vadászt a Magyar Köztársaság területéről.


A két madarász fiatalember. Harcos védelem    Fotó: Veréb Simon

Másfél éve - mondja Barkóczi Csaba természetvédő, az olasz vadász egyik tettenérője - a szemünk előtt egy kocsiból két férfi az út menti fákon üldögélő, egyébként védett fenyőrigókra lövöldözött. Akkor nem gondolkodtunk azon, hogy mit is kellene csinálnunk, hanem mint egy bűnügyi filmben, a Trabanttal elévágtunk a terepjárójuknak. Annyira határozottan léptünk föl velük szemben, hogy még az igazolványukat is odaadták. Sőt, még a lelőtt madarakat is el tudtuk kobozni tőlük - emlékszik vissza az esetre Barkóczi Csaba.
Annak idején az ember azért ment vadászni, hogy kint legyen a természetben - veszi át a szót Nagy Tamás madarász. Manapság már divat, hogy az újgazdagok úgy mennek ki vadászni, hogy a vaddisznó be van etetve a les elé. A két madarász szerint a legrosszabbak és legkártékonyabbak az olasz vadászok, akik mindenre lőnek, ami szőrős vagy tollas és mozog. Előfordult már olyan, hogy egy öreg külföldi vadász már járni is alig tudott, de még mindig szerette puffogtatni fegyverét. Azt kérte magyar vendéglátóitól, hogy vigyék őt egy olyan helyre, ahol nem kell sokat járkálni, de kedvére lövöldözhet. Így esett meg, hogy az „öregurat” egy fácán neveldébe vitték el, ahol beengedték a már felnőtt madarak közé. A vadászat mellett egyeseknek jó megélhetést jelent az illegális állatkereskedelem. Európába több tízmillió madarat hoznak be évente Ázsiából és Afrikából. Ezeknek a szárnyasoknak a nagy része azonban már a szállítást sem éli túl, és a tapasztalat azt mutatja, hogy a befogott madarak 90 százaléka egy éven belül elpusztul. Külföldi solymászok, köztük arab sejkek egy-egy kerecsensólyom fiókáért vagy tojásért akár egy Mercedes árát is megadják. Európában 3-400 kerecsensólyom párról tudnak, ennek nagyobb része Magyarországon él. Így nem csoda, hogy minden egyed számít.
A farkasok és a medvék már teljesen kipusztultak az országból. Ez is a vadászok különös szemléletének köszönhető - véli Tamás. Mint mondja: ha néha megjelenik Szlovákiából egy-egy farkas, a vadászok már rohannak is, hogy elejtsék. A vadállományt féltik a farkasoktól és a medvéktől, nehogy néhányat megegyenek. Az ember és a farkas között az a különbség, hogy míg az utóbbi a leggyengébb őzeket ejti el, addig az ember a legszebbekre vadászik. A két természetvédő szerint elfogadhatatlan, amit a vadászok mondanak, vagyis, hogy itt ők, azaz a „puskások” töltik be a csúcsragadozó szerepét. Így itt már nincs létjogosultsága sem a farkasnak, sem a medvének.