Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Mobil csak 16 éven felül

A brit oktatásügyi minisztérium országszerte levelet küldött a tanároknak, amelyben javasolta, hogy a 16 év alatti gyerekek csak vészhelyzetben használhassanak mobiltelefont. A levélben hivatkoznak olyan kutatásokra is, melyek szerint a mobilhasználat kedvezőtlen hatással van a fiatalok egészségi állapotára. A kérdés azért is sürgető, mert több millió gyerek kapott rádiótelefont karácsonyra. A gyermekek koponyája vékonyabb, így többet nyel el a készülékből származó energiából - jelentette az Independent Experts Group mobiltelefonnal foglalkozó szakértői csoportja. A jelentésben megállapították: vissza kell szorítani a szükségtelen mobilhívások számát a fiatalok körében. A levélben egy olyan javaslattal is előálltak, amely szerint a jövő hónapban az egészségügyi minisztérium kibocsátana egy tájékoztatót a rádiótelefonok biztonságos használatáról. (Reuters)


Papagájparkolási bírság

Parkolási bírságot rótt ki egy papagájra Görögországban egy rendőr. A papagáj Patrasz városában egy állatkereskedés előtt - a rendőr szerint - akadályozta a járdán a gyalogosforgalmat, és ezért kapta a parkolási bírságot. A cédulát a rendőr nem a madár szárnya alá helyezte, hanem a papagáj gazdájának adta át. Az állatboltos nem értett egyet a büntetéssel, már csak azért sem, mert a rendőr a közelben szabálytalanul parkoló autókra nem tett bírságcédulát. A papagáj és gazdája egyébként országos ismertségre tettek szert. Az esetről beszámoló görög televízió ugyanis bemutatta, ahogy a papagáj bírságcéduláját a madár tulajdonosa átadta a vétkesnek, amely csőrével dühödten összetépte - jelentette a Reuters. (MTI)


Ufólesen a SETI-vel

Több mint kétmillió ufóleső van jelen az interneten csak az Egyesült Államokból, akik a kaliforniai Berkeley Egyetem programjához csatlakoztak. Az egyetem alapította meg a Földön Kívüli Intelligenciát Kutatók Intézetét (SETI), mely az interneten közzétett egy képernyővédő programot. Ennek használatával a géptulajdonos a SETI rendelkezésére bocsáthatja gépe szabad kapacitását, és ezzel egy Puerto Ricóban felállított teleszkóp űrből érkező rádióhullám-analízisét segítheti.
Az intézet által működtetett szoftver képes különbséget tenni a földi és egyéb rádióadások közt. „Eddig nem dekódoltunk földön kívüli intelligenciától származó hullámokat, de ez nem azt jelenti, hogy nem is fogtunk ilyet. Sok rádiójel érkezik ugyanis az univerzumból, és lehet, hogy csak a helyes kód hiányzik ahhoz, hogy kiderüljön, intelligens adást fogtunk” - nyilatkozta az egyetem munkatársa. 1996 óta próbálkoznak, eddig sikertelenül. A SETI-nek egyébként több neves támogatója is akadt, például az Intel, a Sun Microsystem és a Paramount Pictures. (Ananova)


Gondolatot lopott a Disney

A Disney szórakoztatóparknak 240 millió dollárt kell fizetnie, mert egy bírósági döntés értelmében lopta az ötletet egy sportparkhoz. Az esküdtek eszerint a Florida állambeli Orlandóban igazat adtak annak a két üzletembernek, akik a vállalatot beperelték. Sajtójelentések szerint egyúttal 1,4 milliárd dollárt is követeltek. A Disney elutasította a vádakat. A vád tárgya a floridai Buena Vistában 1997-ben megnyitott „Wide World of Sports” park volt. A két New York állambeli vállalkozó azzal vádolta a Disneyt, hogy olyan terveket és koncepciókat alkalmazott, amelyeket ők 1987-ben egy találkozó alkalmával a Disney menedzsereinek bemutattak. A konszern ezzel szemben hangsúlyozta, hogy a park kizárólag saját tervezésen alapul. A bírósági döntés értelmében a Disney-nek végül is 240 millió dollárt kell a gondolat eltulajdonításáért fizetnie. (MTI)