Vissza a tartalomjegyzékhez

Horváth Gábor
Drogriadó

Kis mértékben csökkent a drogfogyasztás a Magyar Honvédség (MH) sorállományú katonái között, állapítja meg a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NEFI) és az MH Humán Szolgálata egy nemrégen elkészült felmérésben. Ebben nagy szerepet játszott az a többéves prevenciós program, amely eddig csak kísérleti jelleggel zajlott néhány kiképzőközpontban. Az eredmények fényében a NEFI és az MH képviselői egy kibővített program elindításában egyeztek meg.

A hároméves kipróbálási szakasz után, a program pozitív tapasztalatai alapján, országos méretűvé terjesztették ki a Drogriadó című programot, és erről írtak alá szándéknyilatkozatot a NEFI és az MH képviselői: Gábor Edina, a Lelki Egészségfejlesztési Osztály osztályvezetője és dr. Holló József vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar humán főcsoportfőnöke.
„A Drogriadó program 1997-ben indult a Mentálhigiénés Programiroda és a Magyar Honvédség szervezésében a Népjóléti Minisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, valamint az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága támogatásával” - jelentette ki Gábor Edina, a NEFI osztályvezetője a témában tartott sajtótájékoztatón, majd üdvözölte a szándéknyilatkozatot, amely nemcsak a droggal és fogyasztásával kapcsolatos területet érinti, hanem az alkoholfogyasztást, a dohányzást, az AIDS-felvilágosítást és az egészséges életmódot is.
A felmérések már 1993-ban megkezdődtek, de csak az Alföldi Kiképző Központban (Szabadszállás) és csak a drogfogyasztásra irányultak. 1998-tól azonban a Dunántúli Kiképző Központok (Szombathely, Tapolca) is bekapcsolódtak, 2000. augusztus 16-tól pedig képzett szakemberek segítségével mindegyik alakulatnál szervezett formában kerítenek sort a megelőzésre is. A mentálhigiénés program egy hétig, a kiképzési terveknek megfelelően, kiscsoportos keretek között folyik, pszichológusok, orvosok, pszichiáterek, mentálhigiénikusok segítségével.
Holló József vezérőrnagy kiemelte, hogy a felső szintű vezetés számára nyilvánvalóvá vált, hogy mindezekre azért van szükség, mert az 1993 óta működő rendszeres felmérések ijesztő adatokat mutatnak a bevonuló fiatalok és a szerződéses állomány körében az illegális (heroin, marihuána, szintetikus anyagok stb.) és a legális (alkohol, dohány) drogfogyasztás területén. A kérdőívek alapján a fiataloknak mintegy másfél-két százaléka rendszeresen drogozik, további tizenöt-tizennyolc százalékuk már kipróbálta az illegális drogokat, tíz százaléka heti vagy napi rendszerességgel alkoholt fogyaszt, és ötvenöt-hatvan százaléka dohányzik. Az egészségügyi szolgálat által végzett biokémiai tesztvizsgálatok azt mutatják, hogy a hétvégi eltávozásról visszatérő katonák mintegy 30-35 százalékának vizeletében kimutatható volt valamilyen kábítószer.
„Ezen adatok tükrében a Magyar Honvédségnek is számolnia kell a drog-, alkoholfogyasztás, dohányzás következményeivel, és hangsúlyt kell fektetnie a megelőzésre, ugyanis a szolgálatot teljesítő fiatalok ahhoz a korosztályhoz sorolhatók, amelyik leginkább veszélyeztetett” - emelte ki Holló József.