Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
A gallok újabb diadala

A sikeres EB szereplés után először lépett pályára a francia válogatott. Az S.O.S. Gyermekfalvak megsegítésére rendezett gálán a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) által összehívott gárda ellen lépett pályára Roger Lemčrre legénysége. A sérült Johan Micoud (Parma) kivételével valamennyi EB-győztes vállalta a szereplést a nemes cél érdekében.


Zidanéknak nincs ellenfelük    Fotó: Reuters

A nemzetközi csapatból viszszavonulni szándékozó két világsztár, Lauren Blanc és Didier Deschamps maradásra bírását is célul kitűző Lemčrre félsikerrel járt. Deschamps-t ugyanis sikerülhet továbbra is a kék csapatban marasztalni. A 102-szeres válogatott játékos hajlik a társak szavára. Lauren Blanc viszont megingathatatlan a búcsúval kapcsolatban.
A nemzet „Zizou”-ja viszont változatlanul az első számú kedvenc. A Marseille-ben megrendezett találkozón szülővárosában léphetett ismét pályára a szurkolók nagy örömére. „Marseille az a város, ahol születtem, ahol felnőttem, ahol a barátaim élnek. Marseille-ben játszani mindig különleges számomra” - így vallott Zidane, aki sohasem viselte a legnépszerűbb gárda, az Olympique Marseille mezét. A szimpatikus játékos, akit a Real Madrid és a Barcelona is meg kíván szerezni, nevetségesnek tartja a horribilis átigazolási díjakat. „Engem egyáltalán nem érdekel, hogy mennyi pénzt kap Figo vagy Rivaldo, ez az ő magánügyük. Az azonban nevetséges, hogy több tízmillió dollárt fizetnek ki egy-egy játékosért. Már nincs semmiféle határ. Amikor azt hallottam, hogy értem hatszázmillió frankot ígértek, akkor döbbentem rá, hogy furcsa világban élünk.
A mérkőzés viszont nem hozott furcsa eredményt. A Stade Vélodrome közönsége 5-1-es hazai győzelemnek tapsolhatott. A Juventus új szerzeménye, David Trézeguet háromszor mattolta Andreas Köpkét, a FIFA-gárda kapusát, Nicolas Anelka és Robert Pirés egy-egy találatot szerzett. A szépítő gólt Roberto Baggio vágta be büntetőből.
Szerdán válogatott mérkőzések is zajlottak, de ennek ellenére egy nívós játékosokat - például Köpke, Dunga, Aldair, Geremi, West, Baggio, Zé Elias - felvonultató világválogatottat győztek le a gallok.