Vissza a tartalomjegyzékhez

Márer György, New York
Clinton átadta a stafétát

Clinton elnök nyitotta meg a demokrata párt elnökjelölő nagygyűlését Los Angelesben. Kissé talán érzelgős búcsúbeszédében éles választ adott George W. Bush republikánus elnökjelölt állítására, amely szerint az ország véletlenül tévedt a gazdasági felvirágzás ösvényére. „Azok számára, akik azt mondják, hogy az elmúlt nyolc év fejlődése valamiféle véletlen szüleménye volt és mi csak úgy oldalogtunk tétlenül, szeretném tisztázni: Amerika sikere nem lehetőség kérdése, hanem tudatos választás eredménye volt.”

Clinton ezen az estén pályafutásának egyik legnagyobb kihívásával nézett szembe: biztosítania kellett Gore-t szilárd támogatásáról, egyben arra kellett ösztönöznie mind a demokratákat, mind az amerikai választópolgárságot, hogy felsorakozzanak az alelnök mögött. Ugyanakkor azonban lehetőséget kellett nyújtania Gore-nak, hogy kinyilváníthassa függetlenségét. Az elnök beszédében annak a véleményének adott hangot, hogy az új jelölt az általa lerakott alapokra fog építeni és biztosította hallgatóságát, hogy az Al Gore-Joe Lieberman kettősben megvan, ami szükséges, és meg is fogják tenni mindazt, ami szükséges.
A Gore és a Lieberman házaspár együtt hallgatta Clinton beszédét St. Louisban, ahol közösen kampányoltak. Az elnök a lelkesedő tömeg előtt kijelentette: az alelnök a republikánusok legszörnyűbb rémálma lesz nemcsak az elkövetkezendő négy évre, de két teljes hivatali időszakra. „Ami jó történt az elmúlt nyolc évben, annak Al Gore a középpontjában állt, de ez még semmi ahhoz képest, ami az elkövetkezendő nyolc évben megtörténhet…” - jelentette ki, majd azzal toldotta meg, hogy ő a megfelelő személy arra, hogy 21. század első megválasztott elnöke legyen.
Az utolsó estére maradt Gore beszéde. Az elnökjelölt célja „pontos, tisztán érthető és világos meghatározásokat adni, és megmutatni hatásukat a dolgozó családokra, összehasonlítva ellenfele javaslatainak következményeivel.” A New York Times napokban készített felmérése azt mutatja, hogy a választópolgárok többsége egyetért a demokraták álláspontjával, ám jelentős részük ennek ellenére afelé hajlik, hogy Bushra adja le szavazatát.