Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Pornó-gate a Fehér Házban

Egy számítógépes rutinellenőrzés fényt derített arra, mire is használják komputereiket munkaidő alatt az amerikai elnöki adminisztráció tagjai. A Fehér Ház tavaly egyszer már megrovásban részesítette számos alkalmazottját, amiért pornóképeket töltöttek le a kormányzat számítógépeire. Akkor mindenki azt gondolta, a probléma ezzel megoldódott. Az AP hírügynökség beszámolója szerint egy múlt heti ellenőrzés során azonban kiderült: korántsem sikerült végleg megálljt parancsolni a kormányhivatalnokok „játszadozásainak”.

A botrányról az első jelentések akkor érkeztek, amikor egy, a „millennium-vírus” után nyomozó számítógépes cég felfedezte, hogy a Fehér Ház alkalmazottjai nagy mennyiségű keménypornó - homoszexuálisok közötti, valamint kiskorúakkal, illetve állatokkal folytatott szexuális érintkezéseket ábrázoló - videofelvételeket töltenek le az internetről. A leleplezésre egyébként a Clinton elnök elleni vádemelési eljárás idején került sor. A fehér házi rendszerbe csak ezt követően kerültek be olyan biztonsági szűrők, amelyek megakadályozzák az alkalmazottak hozzáférését a kritikus weboldalakhoz, amint most kiderült nem teljes sikerrel. A tavalyi esetet követően „egy sor fehér házi alkalmazottat megrovásban részesítettünk, egyet pedig felfüggesztettünk az állásából” - nyilatkozta a Fehér Ház szóvivője, Jake Siewert, hozzátéve: nem tömeges jelenségről, hanem csupán „egyedi esetekről” van szó.
Clinton elnök egyik tanácsadója, a személyzeti osztály vezetője, Bob Nash talán éppen ezért most határozott fellépést sürget: „Mindenkit ki kellene rúgni, aki ilyesmit tesz. Aki a kormány számítógépeit és idejét pornófilmek megnézésére használja, azt azonnal ki kellene rúgni - bárki legyen is az. Bárki, a vezérkari főnöktől kezdve lefelé.”