Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Bomba a jég alatt

Megtalálták azt az elveszett hidrogénbombát, amely 1968-ban került a tengerbe Grönlandnál egy repülőgép-katasztrófa során - jelentette a Jyllands-Posten című dán lap. A lap értesülései szerint a harminckét évvel ezelőtti baleset során lezuhant négy bomba közül annak idején az egyiket nem találták meg annak ellenére, hogy Amerika biztosította a Grönland felett rendelkező Dániát: a baleset után minden kárt helyreállítottak, és az összes roncsot eltakarították. A bomba jelenleg a tengerben fekszik a thulei katonai bázis közelében.

A Jyllands-Posten szerint Dánia soha nem kapott hivatalos tájékoztatást az elveszett bombáról. A thulei légitámaszpont, amelyet az Egyesült Államok a sokat vitatott rakétaellenes űrpajzs részeként kíván használni, eredetileg radarállomásnak épült Észak-Grönlandon, de a hidegháború idején nukleáris fegyvereket tároltak itt. 1968 januárjában egy B-52-es katonai repülőgép zuhant a parti jégpáncélra a thulei támaszpont közelében. A fedélzeten szállított négy hidrogénbomba közül hármat megtaláltak, ám a negyedik áttörte a jeget, és a tengerbe merült.
A jelentős területet érintő nukleáris szennyeződést eltakarító munkások most kártérítést követelnek Washingtontól azt állítva, hogy a baleset maradványainak eltakarításakor sugárfertőzést szenvedtek. Az Amerikai Atomenergetikai Tanácstól származó titkos dokumentumok egyértelműen arra utalnak, hogy a Pentagon soha nem hagyott fel az elveszett bomba utáni kutatással. Bryan Whitman, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője hétfőn tagadta, hogy valóságalapja lenne az értesülésnek: állítása szerint a balesetkor keletkezett tűzben mind a négy bomba megsemmisült. A dán parlament többsége követelni készül az Egyesült Államoktól a hidrogénbomba hollétének tisztázását, Niels Helveg Petersen külügyminiszter azonban kijelentette: „Nincs olyan új információ, amely miatt meg kellene változtatni e kérdés eddigi értékelését.”