Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Rosszkor, rossz helyen

Szigorú biztonsági intézkedések között ünnepelte az ország függetlenségét a héten Dzsammu és Kasmír, India két szövetségi állama, ahol a Pakisztán által támogatott szeparatisták autonómiáért küzdenek. Az ünnepet megelőző napok sorozatos merényletei és összecsapásai már előre feszültséget keltettek India északi területein. Az egyik merényletben két magyar turista is megsebesült. Nekik semmi közük nem volt a konfliktushoz, csak éppen „rossz időben, rossz helyen” tartózkodtak.


Az indiai Terroristaellenes Front aktivistái tüntetnek Új-Delhiben a kasmíri erőszak ellen    Fotó: Reuters

India függetlenségi ünnepe a brit uralom 1947-es véget érésére emlékezik. Az ország miniszterelnöke, Atal Behari Vadzspaji függetlenségnapi beszédében a terrorizmus támogatásával vádolta Pakisztánt. A két ország között eddig két háború zajlott Kasmírért, mivel India a terület kétharmadát, míg Pakisztán a maradék egyharmadot tartja ellenőrzése alatt. A területért folytatott harcok 1989 óta mintegy harmincezer halálos áldozatot követeltek. Új-Delhi azzal vádolja Iszlamabadot, hogy anyagilag támogatja Dzsammuban és Kasmírban a lázadást - Iszlamabad ezzel szemben azt állítja, hogy csak morális és diplomáciai támogatást nyújt Kasmírnak.
Az ünnep közeledtével egyre növekvő feszültséget elsősorban az előző napok sorozatos mészárlásai és összecsapásai okozták. A múlt szombaton az iszlám militáns erők és az indiai hadsereg összecsapásai összesen kilenc halottat követeltek. Két iszlám fegyveres és egy indiai katonatiszt vesztette életét a Dzsammutól 200 kilométerre északra történt összecsapásban, valamivel távolabb pedig két másik fegyverest is agyonlőttek a katonák - itt azonban az indiai hadseregnek nem voltak veszteségei.
Ugyancsak szombaton Szrinagarban négy nő, köztük két magyar turista, anya és lánya sebesült meg, amikor iszlám szélsőségesek a Dal-tónál lévő piactéren az indiai biztonsági szolgálat autóját próbálták eltalálni kézigránáttal. A gránát célt tévesztett, és öt civil sérült meg. A magyar turisták könynyebb repeszsérüléseket szenvedtek. Az idősebbik magyar nő lábán, csípőjén és állán, lánya pedig hasi tájékon, a nyakán és az egyik bokáján sérült meg. A két nőt egyelőre orvosi megfigyelés alatt tartják az indiai fővárosban. Amint az orvosi szakvélemények lehetővé teszik, hazatérhetnek Budapestre.
Vasárnap hajnalban négy kormánykatona meghalt és harminchárom megsebesült, amikor a kasmíri határt ellenőrző rendfenntartók járműve alatt távirányítású akna robbant. Összesen négy halálos áldozatot követelt a merénylet, amely mögött a Hizbul Mudzsahedín gerillacsoport áll. Ugyancsak robbantottak hétfőn este egy Ahmedabad felé tartó vonat hálókocsijában. A merénylet következtében legalább heten meghaltak, harminchatan pedig megsebesültek. A vasúttársaság szóvivője szerint a vonaton a keddi nemzeti ünnep miatt a szokottnál jóval kevesebben utaztak. Indiában a hét elején országszerte megerősítették a biztonsági intézkedéseket attól tartva, hogy kedden, a függetlenség kikiáltásának évfordulóján is merényleteket követnek el kasmíri szeparatisták vagy más szélsőséges csoportok.