Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Magyar lányokat is árvereznek

Négy prostituált vesztette életét egy Tel Aviv-i nyilvánosházban keletkezett tűz során - az áldozatok közül ketten orosz állampolgárok voltak. Izraelben nem ritkaság, hogy főként kelet-európai országokból, illetve a volt Szovjetunió tagköztársaságaiból érkező hölgyek az „ígéret földjén” keresik a megélhetésüket. A magas fizetés, s a jobb életkörülmények helyett azonban legtöbbjükre csak a bordélyházak, masszázs-szalonok és szex-klubok várnak - no meg persze zaklatás, megaláztatás, erőszak és terror. Az Amnesty International nevű nemzetközi emberjogi szervezet jelentése szerint a közel-keleti ország egyre népszerűbbé válik a szexipar és a szex-rabszolgaság irányítói körében.

Izraelben egyre inkább elterjedtté válik, hogy a bordélyházak futtatói elsősorban Orosz-országból, Ukrajnából, Lettországból és Magyarországról gyűjtik a „nyersanyagot”: a lányoknak azt ígérik, hogy tanító- illetve ápolónőként busás fizetésre tehetnek szert Izraelben. A valóság azonban ennél kevésbé rózsás - állítja a jelenségről készített riportjában a The Jerusalem Post című napilap, hozzátéve, hogy Izraelben évről évre egyre jobban burjánzik a szexipar.
Az izraeli csempészek elsősorban a kelet-európai országokban toborozzák „alkalmazottaikat”. Jóllehet, sokan előre tudják, hogy Izraelbe utazásukat követően call-girlként vagy prostituáltként kell majd „szerepelniük”, a jó bánásmód és a mesés honorárium ígérete megvakítja a naivságuk vagy a mostoha otthoni körülményeik miatt mindenre hajlandó hölgyeket, akik Izraelbe érkeztük után egyszerűen „eltűnnek”. Vannak, akik hamis iratokkal érkeznek, és vannak, akik hivatalos bevándorlóként jönnek, sőt, még a nekik járó állami támogatást is felveszik, ami azonban rögtön továbbvándorol „mentoraik” zsebébe. Egy dologban viszont biztosan azonos a sorsuk: a csempészek mindannyiuk iratait elszedik, hogy ne tudjanak megszökni - ezután megverik, megerőszakolják és bezárják őket. Az „ügyfelek” igényeitől függően - akik házhoz szállítással vehetik igénybe a szolgáltatást - a lányoknak napi 15-20 helyszínre kell kimenniük.
Tíz évvel ezelőtt Izraelben a legtöbben még azt sem tudták, mit jelent a nőkereskedelem vagy nőcsempészet, ma viszont ez az egyik leggyorsabban növekvő és leginkább jövedelmező üzletág. Izraelben a prostitúció nem számít illegális tevékenységnek, s nincsenek sem az emberkereskedelemre, sem az embercsempészetre vonatkozó törvényi szabályozások. Megfelelő jogszabályok hiányában a rendőrség tehetetlen: a nyilvántartások szerint mintegy 200 nyilvánosház, 200 szex-klub, illetve számtalan call-girl szolgálat működik Izraelben - tevékenységi körük pedig egyáltalán nincs véka alá rejtve. Izraelből 1997 óta ezerkétszáz nőt toloncoltak ki, tavaly 400 lányt tartóztattak le a hatóságok, a futtatóik közül azonban csak huszonnyolcan kerültek rács mögé.
A 31 éves Anna diplomás fizikatanárnőként dolgozott Szentpétervárott, amikor azonban elveszítette a munkáját, semmi kilátása sem maradt nyolc éves kislánya eltartására. Hamarosan neki is felajánlottak egy izraeli állást havi ezer dollárért - ez oroszországi fizetésének húszszorosa volt. Jóllehet az orosz hölgy tudta, mi vár rá, vállalta a munkát. 1998 októberében turistavízummal érkezett Izraelbe, ahol hat másik nővel együtt bezárták egy házba, és hamarosan árverésre is sor került: Anna 10 ezer dollárért kelt el. Ezt követően Haifába került, ahol fogvatartói keresményének legnagyobb részét rossz magaviseletéért levonták. Egy évvel később egy rendőrségi razzia során letartóztatták: „Nem tudom, mi lesz a tárgyalás kimenetele”- mondta. „Csak azt tudom, hogy a stricim szabadlábon van, s mivel megtartotta az útlevelemet, tudja a szentpétervári címemet és a telefonszámomat. Megfenyegetett, hogy ha nem azt teszem, amit ő akar, akkor akár Oroszországba is utánam jön, és megkeres.”