Vissza a tartalomjegyzékhez


A szocialisták pontos elszámolást várnak

Kormányoldalról a jövőbe való gyökeresen új befektetésnek tartják az idei millenniumi ünnepségeket, amelyeken Borókai Gábor kormányszóvivő szerint mindenkinek lehetőséget szeretnének teremteni az ünneplésre. A kormányszóvivő az ünnepségekről tartott sajtótájékoztatón az ellenzéki kritikát megelőlegezve megjegyezte, hogy „bár a karácsony is ünnep, mégsem lehet mindenkivel - például a pulykákkal - megszerettetni.” Ugyanitt Tóth István Zoltán, az Országimázs Központ vezetője az ünnepség költségeit feszegető kérdésekre azzal válaszolt, hogy a karácsonyi beigli árát sem szokás firtatni, az ellenzéki vélemények szerint azonban indokolatlanul magasak az ünnepség költségei, ráadásul az a család, amelyik túlköltekezik karácsonykor, az nagyon meg szokta szenvedni ezt az ünnepet követő napokban.

Az Országimázs Központ vezetője azt is közölte, reprezentatív felmérést készíttettek arról, hogy a magyar lakosságnak fontos-e a magyar millennium megünneplése, illetve anyagilag megéri-e a rendezvényekre többet áldozni, mint az elmúlt években. „Az emberek nyolcvan százaléka igent mondott a feltett kérdésekre, így idén jóval többet szántunk az ünnepség költségeire, mint korábban” - mondta el a Heteknek Tóth István Zoltán. Az Országimázs Központ vezetőjének ismertetése szerint a Debrecenben, Tihanyban és Budapesten zajló ünnepségek összköltsége 765 millió forint, amely egy emberre vetítve nem éri el a száz forintot.
„Túlzottak a költségek, és azt sem egészen értem, hogy miért kell mindent másként csinálni, erőltetetten, gondolok itt a tűzijáték áthelyezésére” - nyilatkozta lapunknak Kuncze Gábor, az SZDSZ országgyűlési frakciójának vezetője. A tűzijáték helyszínének megváltoztatása Lendvai Ildikó MSZP-s képviselő szerint a „minden megváltozott, minden most kezdődik, ez alatt a kormány alatt” érzést sugallja. A képviselő asszony szerint az ünnepség keretein akkor érdemes változtatni, ha az közérdeket szolgál, de tekintettel arra, hogy a tűzijáték a tavalyi kétszeresébe kerül, ugyanakkor a helyszín megválasztása miatt kevesebben láthatják majd, nem a közérdek látszik megvalósulni. „Én azzal egyet tudok érteni, hogy a millennium évében egy nagyobb szabású ünnepség kell, önmagában azt nem kifogásolom, hogy emelkednek a költségek. De nem lehet látni, hogy mit mire költenek, és azt sem lehet látni, hogy mi értelme van más cégeket megbízni a tűzijáték szervezésével, nem lehet látni, hogy nem játszik-e szerepet a költségek növelésében az, hogy egy nyilvánvalóan kormányközeli PR-cég - a Happy End Kft. - kapta a megbízást az ünnepségek lebonyolítására. Ez már aggasztó. Nem azt kifogásoljuk, hogy nagyobb a költség, mint a 94-98 közötti ünnepekre, de hogy átláthatatlanul és ilyen arányban növelődik az összeg, az már jogosan vethet fel kérdéseket”- mondta a Heteknek Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezető-helyettese. A képviselő asszony beszámolt lapunknak, hogy az augusztus 20-át követő első munkanapon írásos kérdést tesz fel Stumpf Istvánnak, a kancelláriát felügyelő miniszternek, hogy mennyibe kerültek az ünnepség egyes eseményei. A képviselői kérdésre a miniszternek a szabályok szerint 15 napon belül válaszolnia kell. (Munkatársainktól)