Vissza a tartalomjegyzékhez

Polovitzer Edina
Zsidó Nyári Fesztivál

Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a már hagyományosnak számító Zsidó Nyári Fesztivál. A programsorozat egy héten keresztül, augusztus 27-től szeptember 3-ig várja a látogatókat különböző helyszíneken és intézményekben Budapesten és vidéken is, így Debrecenben, Pécsett, Nagykanizsán, Veszprémben és Szegeden.

A fesztivál szervezői, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Idegenforgalmi és Kulturális Központjának munkatársai nagy érdeklődésre számítanak mind belföldi, mind külföldi viszonylatban. Az előzetes sajtótájékoztatón Zoltai Gusztáv, a BZSH és a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a fesztiválnak a millenniumi év különleges, ünnepi jelleget ad, így ennek jegyében igyekeztek a programválasztékot minél színesebbé és ünnepélyesebbé tenni.
A hét folyamán állandó kiállításként tekinthetik meg az érdeklődők a Magyar Zsidó Festők című kiállítást a Budapest Galériában. Érdekessége a kiállításnak, hogy rendhagyó nyitva tartással működik majd az intézmény, így az alkotások késő esténként is láthatóak lesznek.
A fesztiválon újra megrendezik a Magyar Zsidó Könyvnapokat, amelynek a Dohány utcai zsinagóga előtt felállított pavilonok adnak majd otthont.
Raj Tamás, a program szervezője lapunknak elmondta, hogy az eseményre három izraeli író is ellátogat majd, és ezzel egyidejűleg könyveik dedikálására is sort kerítenek. Dan Ofri, az Új Kelet főszerkesztője Az egy évszázad tanúja, Slomo Sharon a Háború gyermekei, Adam Lebor pedig Alvó számlák című könyvével szerepel a rendezvényen.
A színház-, a film- és az operabarátok is bőségesen találnak csemegéket a fesztiválon: a Magyar Állami Operaházban tart majd nyitóhangversenyt három tenor énekes: Dudu Fischer, Israel Rand és Yakov Motzen zsidó és olasz dallamok előadásával.
Érdekességnek ígérkezik a Dohány utcai zsinagógában augusztus 29-én Goldmark Sába királynője című operájának koncertszerű előadása is. Továbbá vendégszereplésre érkezik a hazai Új Színházba az izraeli Jiddis Színház, amelyet Izrael egyetlen professzionális jiddis repertoárszínházaként tartanak számon.
A klezmer zenét kedvelők pedig többféle előadó, köztük a Holland Klezmer Zenekar koncertjét is meghallgathatják. A családok és a fiatalabb generáció számára is gondoskodnak a szervezők kikapcsolódási lehetőségről, hiszen gyermekprogramokkal, koncertekkel várják őket a Bálint Zsidó Közösségi Házban.
A programokról részletes tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők a Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ Fesztivál Jegyirodájában: Budapest VII., Síp u. 12., tel.: 343-0420, vagy a következő honlapon: www.jewishfestival.hu