Vissza a tartalomjegyzékhez

Mód Júlia
Dédszüleink mindennapjai

Stockholmban 1891-ben nyílt meg az első szabadtéri néprajzi múzeum - a „Skanzen” -, mely Svédország jellegzetes épületeit, néprajzát, növény- és állatvilágát mutatja be. Ennek mintájára más városokban is létesítettek szabadtéri néprajzi kiállításokat, amelyek szintén erről kapták a nevüket.

Magyarországon a legnagyobb ilyen gyűjtemény Szentendre határában található, amely az ország legjellegzetesebb négy tájának (Felső-Tiszavidék, Kisalföld, Nyugat-Dunántúl és Alföld) építészetét, életformáját mutatja be. A társadalom különböző rétegeinek - szegényparasztság, kis- és középbirtokosság - mindennapjait, lakáskultúráját, életmódját láthatjuk a XIX. századtól lakóházakon, műhelyeken, templomokon keresztül bemutatva. A napjainkban is tovább bővülő múzeum természetvédelmi terület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park része. Szeptember végén kerül átadásra a Bakony és Balaton-felvidék tájegység, mely hazánk legjellegzetesebb, már kőből készült épületeit vonultatja fel, kültéri építményekkel (például szőlőhegyi présházpincét, vízimalmot, tűzoltószertárt).
A skanzenben található minden egyes épület eredeti, ezért az épületegyüttesek és berendezési tárgyak pótolhatatlan értékeket képviselnek. A házakat eredeti helyükön lebontották, majd - a bontáskori állapothoz képest a szükséges rekonstrukcióval - újra felépítették. Az eredeti szoba-, konyha-, kamrarészleteket, bútorokat, berendezési tárgyakat, fényképeket nézegetve bepillantást nyerhetünk a korabeli lakók mindennapi életébe.
Mint Káldi Máriától, a Művelődési Osztály munkatársától megtudtuk, a múzeum a családokra is gondolt, ezért is működik május vége óta a Libikóka Szabadtéri Játszókert. A terület az aszály miatt még nincs parkosítva, de a pályázati pénzekből, csak a természetben megtalálható alapanyagokból felépült létesítményben életkoronként minden korosztály megtalálja a neki megfelelő mozgás- és tevékenységtípusokat. A képességfejlesztő játékok közül kiemelkednek a rönk- és gyökérmászókák, valamint a fateknő-csúszdák - de mindez csakis az alsóbb korosztályoknak van kitalálva.
A bővülő múzeum kiállításának megtekintése ma már egy teljes napot vesz igénybe. A nyári hónapokban az épületek mellett minden szerdán és pénteken kézművesmesterek tartanak bemutatókat, ahol a látogatók egy-egy kézműves mesterséggel ismerkedhetnek meg: végeznek itt kenyérlángossütést, mézeskalács-írókázást, csipkeverést, házitészta-készítést, szövést, hímzést, gyékényfonást, kékfestést, gyertyamártást, továbbá keddenként a gyerekeket kézműves foglalkozásra várják.
Budapestről akár kerékpárral is érkezhetünk a múzeumba, és sétánkat összeköthetjük egy kellemes szentendrei városnézéssel is.

Nyitva tartás: április 1-től október 31-ig hétfő kivételével naponta 9-17-ig. Jegyárak: felnőtt: 400 Ft; nyugdíjas/diák: 200 Ft, családi jegy: 1000 Ft (két szülő és két vagy több gyerek).
Tárlatvezetés igényelhető. Érdeklődni a 06(26)502-516-os telefonszámon lehet.
A múzeum megközelíthető: 1. autóbusszal a HÉV végállomásától (7-es kocsiállás), a pontos menetrend a 06(26)311-996-os telefonszámon tudható meg; 2. gépjárművel Szentendre után a 11-es műútról az elágazástól 3 km; 3. kerékpárosok a múzeum területére behajthatnak.