Vissza a tartalomjegyzékhez

Hortobágyi Péter
Ezüst nyíl vagy vörös ló

Ezen a hétvégén az Forma-1-es rajongók figyelme Magyarországra irányul, a sorozat 12. futamát rendezik a Hungaroringen. Hazánk immár 15. alkalommal látja vendégül a száguldó cirkuszt. A pálya évről-évre épül, szépül, a kiszolgáló létesítmények bővülnek és a rendezői hiányosságok száma is egyre kevesebb. Ennek köszönhetően a látogatók száma nem csökken, sőt a rendezők a három nap során új nézőcsúcsot várnak. A rendkívül sok külföldi mellett örvendetes, hogy a hazai nézők száma is emelkedik, köszönhetően a kedvezményes jegyeknek. (Egy felnőtt 8000 forintért részese lehet a háromnapos eseménynek.)

Az idei év - hasonlóan a tavalyihoz - McLaren-Ferrari párharcoktól hangos, a küzdelem azonban nemcsak a pályán, hanem nyilatkozatokban is zajlik. (lásd keretes írásunkat) A McLaren spanyol, a Ferrari olasz földön készítette fel autóit a mogyoródi aszfaltcsíkra, s bizakodva várják a hétvégét. A konstruktőrök pontversenyében a Ferrari vezet 4 ponttal a McLaren előtt, azonban a pilóták pontversenye még ennél is szorosabb. Michael Schumacher mindössze 2 ponttal előzi meg a két McLaren pilótát, Häkkinent és Coulthardot, akik egyaránt 54 pontot gyűjtöttek, őket az előző futam győztese, - a másik Ferraris - Barrichello követi 46 ponttal.
A küzdelem már a szombati időmérő edzésen elkezdődik, az első rajtkocka megszerzéséért (ami fél győzelem), mert a futamon előzni csak a célegyenes végén lehet, ott is nagy kockázatot vállalva, hiszen a pálya kevésbé tapadó részén kell kifékezni a másikat.
Aki kilátogat, nem fog unatkozni, aki pedig otthon marad, a televízió előtt ülve is szinte valamennyi programnak részese lehet, beleértve a Forma-3000 és a Porsche kupa eseményeit is.


Üresjáratban szócsata

Irvine: „Schumacher arrogáns, manőverei életveszélyesek!”
Schumacher: „Kemény pilóta vagyok, de nem Rambo... Itt végül is versenyről van szó, nem kávézgatásról.”
Coulthard: „Azt hiszem, pályafutása során először láttam Schumacheren, hogy a kritikák megtörték, hogy ő is ember, olyan mint mi.”
Alesi: „Hockenheimben Irvine, Coulthard és Schumacher az eligazításon 20 percen keresztül veszekedett egymással, mint az óvodások. Mi meg addig ott ásítoztunk... Emlékszem, láttam hét évvel ezelőtt Szuzukában, amikor Senna orrbavágta Irvine-t. Az sokkal közelebb állt az autóversenyzéshez, mint ami mostanában zajlik.”
Villeneuve: „Schumacher állandóan azzal a kifogással áll elő, hogy mindenki csak őt akarja bosszantani.”