Vissza a tartalomjegyzékhez

Sz. Abonyi Orsolya
Életük árán is menekülnek

Az elmúlt héten Füzesabony térségében a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság illetékesei 47 illegálisan bevándorolt külföldit, köztük nepáliakat, indiaiakat, szomáliakat találtak. A túlsúlyosnak látszó mikrobusz sofőrje azt állította az igazoltató rendőröknek, hogy papírrakományt visz. Kisebb kutatás után azonban ziháló, fuldokló hangokat adó külföldiek bukkantak elő az autó belsejében. Mint kiderült: ha nem fedezik fel őket, egy órán belül megfulladtak volna. Szerdán egy száguldó teherautóból ugráltak ki menekültek, egyikük azonnal szörnyethalt.

Kretz Vilmos, a Határőrség Országos Parancsnokságának helyettes szóvivője elmondta, hogy a menekültek a gyors orvosi ellátás után az orosházi, kiskunhalasi és debreceni közösségi szállásokra kerültek. Nemcsak a levegő hiánya, de a hoszszú utazás is legyengítette őket. Állításuk szerint Moszkvában is voltak, és útjukért 1000-5000 dollárt fizettek, a távolságtól függően. Közülük 39 Kiskunhalason elhelyezett személy beadta a menekült státus iránti kérelmet, de végül ezt visszavonva úgy döntöttek, hogy hazamennek. Jelen pillanatban az ügyintézés folyik, a külképviseleten keresztül a hazatérési okmányokat szerzik be nekik. Abban az esetben, ha van rá valamilyen fedezetük, akkor saját költségen utaznak, ha nincs, akkor haza kell őket szállítani.
Magyarországon az utóbbi években jelentősen megnövekedett az illegális határátlépések száma. A határőrök hetente átlagosan 2-300 menekültet fognak el, akik sokszor igen sanyarú körülmények között teszik meg útjukat. Céljuk általában Nyugat-Európa, ahova a jobb megélhetés reményében próbálnak meg eljutni. Akár 5-6000 dollárt is hajlandóak kifizetni, melyet sokszor a családtagok, rokonok dobnak össze. Ha az illetőnek sikerül kijutnia és jó kereseti forrást találnia, folyamatos pénzküldeményekkel segítheti az otthon maradottakat. A nehéz anyagi helyzet miatt kivándorlók azonban többnyire az illegális utat választják, mivel Európa nem fogadja be a gazdasági menekülteket. Ebben az „illegális turizmusban” vannak segítségükre a különféle embercsempész szervezetek, melyek akár Nepálból, Indiából vagy Afrikából is meg tudják oldani a szállítást. Ez az üzlet ma már nagyon szervezetten és jól felszerelten folyik, így az esetek túlnyomó részére nem is derül fény. A tapasztalat azt mutatja, hogy a csempészek határokat nem ismerve szervezik útjukat, minden országban megvan a megfelelő csatlakozási pont, ahol átveszik és viszik tovább az utasokat. Évekkel ezelőtt a Magyarországon működő csempészek 99 százaléka még külföldi állampolgár volt, ma azonban már a hazai hálózat is olyan fejlett, hogy a legmodernebb technikával - éjjel látó készülékekkel, speciálisan kialakított szöktető autókkal - szervezik meg munkájukat. Módszereik sokban hasonlítanak külföldi kollégáikéhoz: túlzsúfolt, levegőtlen konténeres járművekbe akár 30-40 embert is bepréselnek, akiket sokszor a hivatalos ellenőrzés ment meg a fulladásos haláltól vagy a brutális bánásmódtól.
Kretz Vilmostól azt is megtudtuk, hogy a migránsok a menekült státusi kérelmük elbírálásáig az ország nyolc közösségi szállásán tartózkodhatnak, ahol naponta átlagosan 8-900 főt őriznek. Ezeken a helyeken általában nagy a fluktuáció, sokszor szállítják őket egyikből a másikba, illetve a szomszédos országok állampolgárait a határra.
A héten történt eset, amikor is hárman kiugrottak az őket Nyírbátorba szállító gyűjtőbuszból, sajnos tragikusabban végződött a füzesabonyinál. Egy iraki és két afgán bevándorló kihasználva a hajnali kókadozást, kifeszítette az ablakot, és kiugrott a 70 km/órás sebességgel haladó buszból. Az iraki azonnal szörnyethalt, egy afgán töréseket és zúzódásokat szenvedett, társuk pedig sikeresen elmenekült a helyszínről. Elképzelhető, hogy megsérült, de el tudott menni valameddig, és most bajban van. Az is lehetséges, hogy most keresi az öszszekötő embereket, akik felkarolják, és tovább tudják vinni az úti célja felé. A csempészek azonban a jó szervezettség ellenére sem teljesen megbízhatók: Drégelypalánkon 9 iraki és iráni menekültet hagytak magukra egy mikrobuszban azzal, hogy megérkeztek Németországba.
A szóvivő elmondta, hogy a migráció keletről és a déli államok irányából érkezik, és mivel jelenleg még nagyon kevesen választják Magyarországot letelepedési állomásuknak, nyugat felé halad tovább. Szlovákia, Ausztria és Szlovénia a három fő irány, attól függően, hogy ki milyen végső letelepedési állomást választ. Abban az esetben, ha politikai, vallási menekültekről van szó, alapos vizsgálat és körültekintő elbírálás után megkaphatják a kérvényezett menekült státust és a letelepedési engedélyt Magyarországon is.