Vissza a tartalomjegyzékhez

Szabó Ibolya Anna
A nemzet nagymamája

A huszadik század hajnalán született, és Nagy-Britanniában nincs ma olyan ember, aki emlékezne olyan időkre, amikor ő nem volt. Augusztus elején ünnepelték Erzsébet anyakirálynő 100. születésnapját. Bár a világ szinte a felismerhetetlenségig megváltozott körülötte - születésekor a brit gyarmatbirodalom még fénykorát élte, ma pedig Európa államai mind szorosabb összefogást sürgetnek - ő ma is ugyanaz a rendíthetetlen konzervatív, aki a bennfentesek szerint a változás szót nem is ismeri.


Az anyakirálynő. A XX. század jelképe    Fotó: Reuters

London városa valószínűleg emberemlékezet óta a legnagyobb születésnapi ünnepség helyszíne volt augusztus negyedikén. A királyi esküvők ritka, de időről időre ismétlődő látványához már hozzászokott a tömeg, ám ilyet aligha láttak még. Mintegy hatvanezres tömeg gyűlt össze a királyi rezidencia, a Buckingham Palota előtti sugárúton, hogy láthassa a százéves anyakirálynőt, amint Clarence Hall-beli rezidenciájáról a Buckingham Palotába hajtat.
A legtöbben már időben elfoglalták helyüket, sokan hálózsákkal felszerelkezve érkeztek, hogy le ne maradjanak valami fontosról. A legelső kíváncsi, aki biztosította helyét, egy amerikai hölgy volt, állampolgársága ellenére lelkes rojalista: a 39 éves Cheryl Bernstein már 1983 óta ellátogat a Minnessota állambeli Maple Grove-ból minden fontosabb királyi eseményre. „Úgy szerveztem a szabadságomat, hogy el tudjak jönni - mondta az újságíróknak. - Szeretem a monarchia stabilitását, és nagyon szeretnék itt élni.” A hivatalos ünnepség után Cheryl eljuttatta ajándékát a Clarence House-ba (horgászcsali a lazachorgászatot kedvelő anyakirálynőnek), bár már előre sajnálkozott, hogy ebben az évben a tömeg miatt nem találkozhat vele személyesen.
Az ünnepeltet köszöntő tömeg egy része akár régi ismerősként is üdvözölhette egymást, sokan ugyanis - Cherylhez hasonlóan - visszatérő résztvevői, azaz táborozói a királyi ünnepségeknek. „Olyan ez egy kicsit, mint egy jó csapat” - jegyezte meg egy 65 éves úr, aki másodikként foglalta el helyét a palota előtti sugárúton. Megtanultam a hadseregben, hogy előre fel kell mérni a terepet - magyarázta korai érkezését. A gyülekező szemlélődőket ugyan kissé zavarta, hogy boldog várakozásukat a hotdog-árus hagymaszaggal körítette, ennek ellenére mindannyian kitartottak.
Az anyakirálynő pénteken reggel kézhez kapta a hagyományos, postán kézbesített köszöntőlevelet, amit a királynő minden századik életévét betöltő alattvalójának elküld. Az üdvözlet eredetileg egy hagyományos távirat volt, ma már a királynő fotójával díszített lézernyomtatású kártya. Ugyanilyen kártyát kapott 11 másik ünnepelt Nagy-Britannia-szerte, akik ugyanezen a napon, augusztus 4-én töltötték be századik évüket - az anyakirálynőé csak annyiban különbözött, hogy az ő köszöntése természetszerűleg némileg személyesebb hangot ütött meg. A kártya kézhezvétele után az ünnepelt kedvenc unokája, a trónörökös Károly herceg társaságában a Buckingham Palotába hajtatott nyitott hintóján, amely elég lassan haladt ahhoz, hogy mindenki szemügyre vehesse a benne ülőket. Az idősebb Erzsébetet ágyúdörgés köszöntötte, miközben a palota balkonjáról üdvözölte a tiszteletére egybegyűlteket, majd szűk családi körben mintegy harmincfős ebéden vett részt