Vissza a tartalomjegyzékhez

Gyurkó Tamás
Bezöldült informatikusok

Mint arról előző számunkban is beszámoltunk, a nemzetközi munkaerőpiacon elindult a kíméletlen harc az informatikusokért. A német zöldkártyák (munkavállalói engedélyek) után a jövőben az USA várhatóan még kedvezőbb ajánlatokkal igyekszik elcsábítani a világ kevésbé fejlett régióiból az IT-, azaz információ-technológiai szakembereket.

Az IT-iparág eddig is rohamosnak mondható fejlődése, úgy tűnik, nem lassul. Egy az Európai Unió által készíttetett tanulmány szerint a tavalyi, világviszonylatban 100 milliárd dollár forgalmat kitevő elektronikus kereskedelem (e-commerce) idén duplájára nő, 2001-ben ugyanezt 400, 2002-ben 800, 2003-ban pedig 1300 milliárd dollárra becsülik. A forgalom 80 százalékát nem a végvevővel folytatott, hanem az úgynevezett „business to business”, vagyis cégek közötti kereskedelem teszi ki. Ez a rohamos növekedés pedig sok szakembert kíván a vállalatoknál. A legtöbb informatikusra világszerte leginkább az internetes fejlesztések, a biztonsági megoldások, az információközlés és a vezeték nélküli adatátvitel területén van szükség.
A Finnországi Technikai Kutató Központ főmunkatársától származó információ szerint összesen félmillióra becsülik az IT-ágazatban hiányzó programozók számát. Más becslések szerint ugyanez a hiányzó létszám az Egyesült Államokban még ennél is nagyobb.
Bár az USA-ból még nem érkezett konkrét hír hasonlóan nagy számú zöldkártya-kibocsátási szándékról, mint Németországból, mégis úgy hírlik, hogy az amerikai szoftvercégek számára nem jelent nagy akadályt munkavállalási engedélyt szerezni az alkalmazni kívánt külföldi programozók számára. A hivatalok ugyanis tisztában vannak az ezen a területen lévő szakemberhiánnyal. A Távol-Keletről érkező, az USA-ban egyetemet végzett informatikusok sem valószínű, hogy hazatérnek tanulmányaik elvégzése után, mert könnyűszerrel találnak munkát maguknak az Államokban.
Egyfajta mozgolódás a hazai munkaerőpiacon is elkezdődött már a német vízumkibocsátásokról szóló hírek hatására, bár mivel friss ügyről van szó, leginkább a kivárás a jellemző - mondták el érdeklődésünkre egy élvonalbeli magyar szoftverfejlesztő cég személyzeti osztályán. Ami viszont már egyértelműen érezhető: az informatikus munkavállalók fizetését a német munkavállalás puszta lehetősége is feljebb srófolja Magyarországon. Emiatt például több hazai fejlesztő cég átfogó elemzést fog készíttetni, amelyből a hazai programozók fizetéséről szeretnének tiszta képet kapni, hogy továbbra is versenyképes fizetésekkel tudják megtartani a jó munkaerőt.
Lapunk megkeresésére egy finnországi szoftvercég vezetője elmondta, hogy meglepődve tapasztalta a magyarországi programozók átlagfizetését. Kiderült, hogy az ő pár fős cégében a magyarországi átlag sokszorosát keresik, és azonnal megkérdezte, hogyan lehetne néhány programozót elcsábítani az ő vállalatához. Ott ugyanis helyieket már nem talál azért a pénzért, amit kínálni tud, mert a jelentkezőket kivétel nélkül a részvényopciók és egyéb, nagy haszonnal kecsegtető juttatások érdeklik. Ha valahol a felajánlott juttatásokat nem találják elég jónak, még sok más munkalehetőség közül választhatnak a piacon.