Vissza a tartalomjegyzékhez


Iskolakezdés forintban

Iskolatáska, tornafelszerelés nélkül legalább nyolc-kilencezer forintjába kerül a tanévkezdés azoknak a szülőknek, akiknek gyermekei az idén kezdik meg az általános iskolát. Idősebb gyermekeknél többnyire a költségek is növekednek. A Budapest belvárosában, a Kossuth Lajos utcában található Ápisz üzletvezetőjének tájékoztatása szerint rendkívül nagy különbség van az iskolakezdéshez szükséges egyes felszerelések árai között.

A hagyományosan összeállított alapfüzetcsomagok ára 690-től 1021 forintig terjed attól függően, hogy hányadikos lesz a gyermek. Ez valóban csak az alapfelszerelést jelenti, azt a minimumot, amit egy iskolásnak szeptemberben biztosan a táskájába kell majd tennie.
A legnagyobb kiadást a táska mellett az iskolák által meghatározott egyéb taneszközök jelentik, mint például az irka- és rajzpapírok, pálcikák, vonalzók, dobókockák, színes- és íróceruzák, festékek, logikai játékok, rostirónok, zsírkréták, radírok, hegyezők, ragasztók, gyurmák és a technika csomag. A különféle tagozaton tanuló diákoknak ennél jóval több szakfelszerelést is be kell szerezniük.
A legolcsóbb iskolatáska 3900 forintba kerül, de 25 ezer forintos hátizsák is szerepel a kínálatban.
A legegyszerűbb kisméretű fém tolltartók árai 319 forintnál kezdődnek, míg egy átlagos minőségű, színes ceruzákkal, radírral és vonalzóval felszerelt tartó 1150 forint kiadást jelent a családnak.
Ugyanebben a boltban egyébként az MTI tavalyi felmérése szerint az idei nyolc-kilencezerrel szemben még ötezer forintból össze lehetett állítani egy iskolakezdő kisdiák felszerelését.
A boltvezető rámutatott: azok az iskolák, amelyek előre listát állítanak össze a beszerzendő füzetekről és egyéb taneszközökről, rengeteg felesleges kiadástól óvják meg a tájékozatlan szülőket.
A különböző bevásárlóközpontok széles kínálattal és jelentős árkülönbségekkel kínálják taneszközeiket. A fogyasztóvédelmi felügyelőség és több kereskedő az idén is felhívta már a vásárlók figyelmét arra: legyenek körültekintőek, mert nem érdemes olyan árut venni, amelynek minőségét, tartósságát a hatóság korábban nem ellenőrizte.
A szülőknek meg kell venniük gyermekeik tankönyvcsomagjait is, amelyeknek ára az oktatási tárca adatai szerint 6400 és 9000 forint között mozog. Az Oktatási Minisztérium tájékoztatása szerint ebben az évben a könyvek átlagára a tavalyi 520-ról 697 forintra emelkedett. A legolcsóbb tankönyv - egy első osztályos tanulóknak készült olvasási szöveggyűjtemény - az idén 99 forint, míg a legdrágább egy 3500 forintos angol nyelvkönyv.
Tankönyvtámogatásra ebben az évben 3,2 milliárd forint áll rendelkezésre. Minden tanuló egységesen, iskolatípustól függetlenül, az intézményeken keresztül 2250 forint támogatásban részesül. (MTI)