Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Bűnös kívánság

Vizsgálatot folytat a rendőrség A. Ottó miskolci pappal szemben, mert két fiatalkorú gyermek azt állítja, hogy a férfi fajtalankodásra akarta őket rábírni. Ha beigazolódik a vád, akkor annak komoly következményei lehetnek a férfi hivatására nézve.

Miskolcon járőröző rendőrök a Búza téri autóbuszállomáson figyeltek fel két - nyolc- és tizenkét éves - gyerekre és egy felnőttre. A férfi, ahogy észrevette a szolgálatukat teljesítő rendőrőket, feltűnően gyorsan távozott a helyszínről. A rendőrök kérdéseire a gyerekek elmondták: a bácsi ezer forintot kínált annak, aki szexuális igényeit kielégíti. A férfi igazoltatása során kiderült, hogy A. Ottó katolikus pap. A férfi tagadta ugyan a gyerekek állítását, de ettől függetlenül előállították, súlyos nemi erkölcs elleni bűncselekmény vádjával.
Kompatiné Jakab Ilona, a miskolci rendőrkapitányság sajtóreferense lapunknak elmondta, mindaddig nem adnak bővebb információt, amíg vizsgálat tárgyát képezi és bizonyítékokkal nincs alátámasztva, hogy valóban úgy történt-e az eset, ahogy a gyerekek állítják. Hozzátette: a gyanúsított kivizsgálására elmeorvosi szakértőt vonnak be.
Farkas József alezredes, a bűnügyi osztály vezetője lapunknak kifejtette: a kapitányság büntetőeljárást folytat természet elleni fajtalanság bűntettének alapos gyanúja miatt egy miskolci személy ellen. „Álláspontom szerint a foglalkozása - az ügy vizsgálata szempontjából - nem érdekes. Továbbá az a fontos, hogy alapos gyanú van ennek a cselekménynek az elkövetésére, az eredményekről pedig a vizsgálat fog beszélni, ha egyáltalán lesz vádemelés” - mondta az alezredes. Ezután hangsúlyozta: „Nekem azt kell tisztáznom, mi történt. Mindenesetre az ártatlanság vélelme megilleti őt. Ilyen nagy városban évente előfordul egy-két ilyen eset. Vannak deviáns és aberrált emberek, hogy ez a személy az volt-e vagy sem, erről csak hónapokkal később lehet majd nyilatkozni.”
A miskolci Szent Anna-templom plébánosa, Zachár Géza a Heteknek elmondta, hogy - ha igazak a vádak, akkor - nagyon szomorú és sajnálatos dolognak tartja a történteket. „Én húsz éve vagyok itt, de ilyen üggyel még nem találkoztam” - mondta. Hozzátette: ez a pap már idő előtt nyugállományba vonult, számára ismeretlen okokból. Berkes László, a Mindszenthy plébánia vezetője lapunknak elmondta, hogy hírből hallott a történtekről, s hogyha beigazolódna az állítás, az a paptársára nézve mindenképpen komoly következményekkel járna. Azt, hogy ez mit jelentene, Berkes László nem kívánta részletezni, mert, mint hangsúlyozta, a vizsgálat még tart.