Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Fél Magyarországra jönni

Lakatos András, alias Kisbandi 1997-ben hagyta el az országot, hitelezői szerint körülbelül 3 milliárd forinttal. A hivatalos álláspont szerint Lakatos nemrég bukkant fel Miamiban, majd miután a magyar hatóságok erről tudomást szereztek, kiadatási kérelemmel fordultak az illetékes szervekhez. Úgy tűnik azonban, nem fog simán menni a kiadatási procedúra, hiszen az édesanyja által felfogadott védők legalább három pontban támadják a magyar hatóság eljárását.

Nyáry Béla, Lakatos ügyvédje lapunk kérdésére elmondta, hogy noha a hatóságok már három és fél éve tudják, hol tartózkodik védence, mégsem állt eddig érdekükben, hogy felmelegítsék az ügyet. Ez idő alatt édesanyja többször is meglátogatta az USA-ban, teljesen legálisan és hivatalosan, de ez akkor senkinek nem tűnt fel. Elképzelése szerint megvárták, amíg Magyarországon is felállt az FBI társszerve, és ezután feküdtek neki nagy lendülettel az ügynek. Lakatost távozásakor körülbelül 445 rendbeli csalással vádolták, melyek az ügyvéd állítása szerint azóta elévültek, van azonban két újabb feljelentés, melyek egy eltűnt autóról és 40 millió forintról szólnak. Lakatos neve a tíz leginkább körözött személy között szerepelt, ezért elfogása presztízskérdés is.
Védekezésük egyik hivatkozási alapja Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozata, amelyben a maffiák elleni harc egyik állomásaként emelte ki Lakatos esetét. „Hál’ Istennek a miniszterelnök úr megtette nekünk azt a szívességet, hogy elmagyarázta, mi ennek az egésznek a lényege, így ez már számunkra sem kérdéses” - mondta Nyári, aki ebből is arra következtet, hogy az ügy felmelegítése politikai indíttatású.
Az ügyvéd leginkább azt tartja groteszknek, hogy a gyanúsítottnak még a jogi képviselői sem jutottak hozzá az eljárás részleteit tartalmazó papírokhoz, így érdemben nem is tudtak védekezni az amerikai hatóságok előtt. Mivel azonban az amerikai fél kötelezte a magyar hatóságokat az anyag megküldésére, nemsokára ők is megismerhetik a magyar fél álláspontját.
Nyáry lát ugyan rá esélyt, hogy az USA átadja védencét a magyar hatóságoknak, de ha elhúzódik az ügy, és az állam nem tudja tovább indokolni jogos kérelmét, akkor a bíró dönthet úgy is, hogy szabadlábra helyezi a gyanúsítottat. A hazaszállítással kapcsolatban annyi aggálya van az ügyvédnek, hogy meglehetősen sokan vannak azok, akik nem szívesen látnák itthon Kisbandit, ezért életveszélybe kerülne a határ átlépése után.