Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Kuplerájos országimázs

A helyi lakosok felháborodása közepette kész prostituáltváros épült ki Mogyoródon, ahol létrejött az ország első és ideiglenes türelmi zónája. Ez korszakhatár a legújabb magyar történelemben, mert hosszú évtizedek után újra legális lett ez a magatartás. A fővárosi szakértők szerint az eset jogellenes, ám a kritikus szakvélemény, úgy tűnik, szemet huny a dolog felett. Az új intézményt már el is keresztelték Erotik Campingnek. Az egyik vezető német televízióadó máris külön stábot küldött a helyszínre, a Forma-1 vezetői viszont szégyenletesnek tartják a történteket.


Elszeparálható fülkék a türelmi zónában…    Fotó: MTI

A bordélynegyed a Forma-1 hétvégi futama kapcsán jött létre. A Mercedesekkel helyszínre szállított elemekből gyorsan felépültek a büfések és csapoltsörárusok pultjai, valamint a kukkolófülkék - nem messze az önkormányzat által emelt, farostlemezből tákolt fülkéktől. Ezekben a bódékban még priccs is van, letakarva pokróccal. Mindezért az önkormányzat fejenként, fülkénként és naponként negyvenezer forintot tesz zsebre, ami a hatályos jogszabályok szerint maga a prostitúció elősegítése, azaz bűncselekmény, mely többévi szabadságvesztéssel büntethető. A létesítmény mindössze öt napig fog állni, a hatóságok hallgatólagos beleegyezésével. Szerintük ugyanis jobb, hogy ilyen körülmények közt történjen a dolog, mint ahogy tavaly történt, amikor az erdőben
- jobb esetben a szemközti kemping sátraiban vagy közeli istállókban - bonyolódtak le az ügyletek.
A főváros e területen mulasztásos törvénysértést követett el, ugyanis elméletileg már régen ki kellett volna jelölnie a negyedeket.

A Közigazgatási Hivatal azonban toleráns, mivel a fővárosban nincs alkalmas hely, a törvény által meghatározott körzethatárok csak néhány szeméttelepen, rekettyésben tennék lehetővé a kijelölésüket. Ráadásul - érthetően - egyetlen kerületi önkormányzat sem akarja, hogy a tulajdonképpeni bordélynegyed éppen náluk legyen. Zikvai Szabó Imre, aki a fővárosi türelmi zónák kialakításával megbízott munkacsoport vezetője, elmondta, hogy mindezek ellenére - mivel kénytelenek - létre fognak hozni ilyen helyeket. „Pályáztatással keresünk helyet; ha megtaláltuk, akkor kijelöljük. Ezzel azonban - véleményem szerint - az ügy nem lesz megoldva, hiszen ezeken a helyeken a törvény szerint csak felkínálkozni és üzletet kötni lehet, szexuális tevékenységet folytatni viszont nem” - mondta. Hozzátette, hogy bármilyen infrastruktúrát létre lehet hozni ilyen helyen, de szolgáltató helyet nem, mivel a zónában történő kéjelgés „kapásból négy jogszabály megsértése”.
Juharos Róbert fideszes országgyűlési képviselő, VIII. kerületi önkormányzati képviselő szerint illúzió lenne azt gondolni, hogy a zónák létrehozásával az utcalányok „egyik napról a másikra gyöngyéletűek lesznek”. A képviselő a VIII. kerület megtisztításáról elmondta, hogy csak a rendőrség kemény fellépésével és állandó kontrolljával sikerült „egészen a kapualjakig visszaszorítani a hölgyeket”.
Tiltott kéjelgés a prostitúció minden formája, kivéve az orvosi papírral rendelkező hölgyek esetét, akik türelmi zónában tevékenykednek. Budapesten körülbelül kétezer prostituált működik. Az ORFK sajtóosztályának információja szerint a tiltott kéjelgés Magyarországon elsősorban a fővárosban van jelen, ezenkívül a Balaton környéki frekventált üdülőövezetekben. A BRFK nyomozási osztályának munkatársa, Bálint József rendőr őrnagy - aki tagja volt annak a nyomozócsoportnak, amely a prostituáltgyilkosságok miatt mintegy 80 utcalányt hallgatott ki - elmondta, hogy egy-egy lány napi 200-300 ezer forint körül keres. Nem csak utcán kínálkoznak, nagyon elterjedt módszer az újsághirdetés, melyben szexpartnerként hirdetik meg magukat. Például az Express, a Tutti Frutti tele van ezekkel. A „legelegánsabb” lányok szállodákban bonyolítják le az üzletet. Ezek általában perverzitásokra is specializálják magukat, kívánság szerint. Bálint József elmondta, hogy ezek a „szolgáltatások” a legdrágábbak, általában a közép- és a felső réteg képviselői - ügyvédek, üzletemberek, politikusok - látogatják a szado-mazoszolgáltató nőket.
„Amikor kihallgattuk a több száz kuncsaftot éppen ezért megdöbbentünk, hogy milyen társadalmi rétegekből került ki az ügyfélkör” - mondta az őrnagy.