Vissza a tartalomjegyzékhez

Szobota Zoltán
Trónváltás egy köztársaságban

Mádl Ferenc köztársasági elnök, 120 millió forintos beiktatási ünnepsége után pár nappal „megnevezte segédeit”. Az új elnök hivatali apparátusa sokak számára hozott újat, és itt elsősorban nem a tartalomra kell gondolnunk, hanem sokkal inkább a formára. A kisgazdák soraiból némi csalódottság érződik, hiszen a kormánypárttal közös jelöltjük, úgy tűnik megfeledkezett róluk - mindamellett bizakodóan néznek a jövőbe. Elemzők szerint a Fidesz-PR ismételt produkciója új elnöki érát jelez, ám nehéz kitalálni, hogy mindebből mi fog megvalósulni az elkövetkezendő években.


Mádl-köszöntés. Ezentúl már testőrőkkel    Fotó: MTI

Egy prágai lap szerint új elnökünk más lesz, mint elődje: „Az emberekhez közeli Árpi bácsi helyett egy fennkölt professzor jelent meg a színen” - írják. Ha csak a - sokak szerint egy koronázási ünnepséghez hasonlító - elnökváltás forgatókönyvét nézzük, minden bizonnyal igazuk van cseh barátainknak. A színes és pompázatos kavalkád - talán a történelmi éretlenség miatt is - Mádl Ferenc elődjének még nem adatott meg. Megadatott viszont egy kis túlzással dicstelennek nevezhető leköszönés, meggyalázott, Dávid-csillagos óriásplakátok és egy félreérthető búcsúbeszéd. Az ünneplő sokadalomban a képmásáról készült transzparens külön rendőri beavatkozás forrása lett, mivel az azt tartó budapesti férfit rövid huza-vona után előállították az ötödik kerületi kapitányságon. (Lásd keretes írásunk)
Az új elnök hétfőn nevezte ki hivatalának vezető munkatársait, akikkel kapcsolatban szakmai téren semmilyen oldalról sem merültek fel aggályok. Nem úgy korábbi (vagy meglévő) pártorientáltságuk miatt. A Köztársasági Elnök Hivatalát Becker Pál, volt MDF-es képviselő fogja vezetni, aki 1993 és 1994 között a pénzügyminisztérium politikai államtitkáraként tevékenykedett, helyettese Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság eddigi főtitkára. A hivatal főosztályvezetője Szentgyörgyi András, az Antall-kormány első két évében volt a miniszterelnök titkárságának vezetője, a jogi kérdésekért Bitskey Botond, az Igazságügyi Minisztérium eddigi főosztályvezetője felel, a kommunikációt és a PR-t a Miniszterelnöki Hivatal korábbi sajtósa, Schillinger Erzsébet irányítja ezután. A társadalompolitikai kérdések feje Kulin Ferenc, az MDNP alelnöke lett, a belföldi programokat, a szintén fideszes kötődésű Németh Erzsébet szervezi majd. Mádl Ferenc a szakmai kritériumok figyelembevétele mellett fontosnak tartotta, hogy a kis létszámú (körülbelül 40 fős) testület „jó hangulatú, mosolygós légkörben” dolgozzon együtt.
Túri Kovács Béla, az FKgP frakcióvezető-helyettese nem lát semmi kifogásolni valót abban, hogy a köztársasági elnök saját ízlése és elképzelése szerint választja ki segítőit, azt azonban sajnálattal konstatálta, hogy „a vezető hivatalnokok között egyetlen olyan, a kisgazdapárthoz kötődő személyiség sincsen, akit a köztársasági elnök úr azzal tisztelt volna meg, hogy a saját körébe vont.” Elmondása szerint, noha a kiválasztott személyek meglehetősen egyirányú kötődésűek, biztos abban, hogy Mádl Ferenc azzal a pártatlansággal fogja ellátni közfunkcióit, amelyet mindenki joggal remél és vár tőle.
Sükösd Miklós politológus szerint a hivatalvezetők személye és politikai elkötelezettsége sokadrangú kérdés, hiszen ez már a köztársasági elnök jelölését megelőzően eldőlt, amikor is a két vezető kormánypárt megállapodott Mádl személyében. A kisgazdák akkor nyilván kaptak valamit a kompromisszumért - például ekkor került előtérbe a nemzeti földalapról szóló eszmecsere -, így most már nincs beleszólásuk a dolgok alakulásába. A politológus sokkal időszerűbb kérdésnek tartja azt firtatni, hogy miért lett hírértéke a hivatalvezetők kinevezésének. Miért volt fontos bemutatni legalább négy arcot, névvel, szakmai múlttal, pozícióval, mikor Göncz Árpád apparátusából szinte alig ismertünk valakit. „Úgy tűnik, hogy ez most valamiért fontosabb, mint eddig, és ezek szerint a Köztársasági Elnöki Hivatalának erőteljesebb megjelenítésére számíthatunk a jövőben” - állítja Sükösd, aki ezzel együtt a köztársasági elnök média-megjelenésének nagyobb súlyára is gondol.
A hivatalvezetők kinevezése után, még hétfőn felröppent a hír, hogy Mádl Ferenc első útja szeptember 22-e és 24-e között Rómába vezet, ahol Orbán Viktor kormányfővel mindketten audiencián vesznek részt II. János Pál pápánál, majd millenniumi koncert következik, végezetül szentmise.
Orbán Viktor szerda reggeli rádióműsorában cáfolta az MTI értesülését és elmondta, hogy a köztársasági elnök szeptember elején vezet egy delegációt New Yorkba, ahol az ENSZ millenniumi közgyűlésére kerül sor, majd ezt követi a vatikáni program. A Mádl Ferenc ünnepi beszédében sürgetett új politikai stílussal kapcsolatban pedig kiemelte: az lenne jó, hogyha minden politikai megnyilatkozás, beszéd és vita a tények körül forogna, „nem pedig egyfajta handabandázás volna”.
Schillinger Erzsébet, a Köztársasági Elnök Hivatala kommunikációs és PR főosztályának vezetője elmondta lapunknak, hogy Mádl Ferenc vatikáni útja során egy megtisztelő meghívásnak tesz eleget, mivel hazánk is azon négy nemzet egyike, amelyek a 2000. év mellett saját országuk történelmének ezredfordulós eseményére emlékező úgynevezett „bimillenáris” évet ünnepelnek. Ebből az alkalomból szól a római koncertmeghívás tehát kifejezetten Magyarországnak, és a két meghívott vendég a miniszterelnök és a köztársasági elnök.


Méltatlan plakátkaland

Mikor elindult Schuster Winfried András az új köztársasági elnök beiktatására, nem is sejtette milyen nagyon hosszú napja lesz. Először csak egy transzparenst adtak a kezébe, utána lökdösték, végül egy rendőrkapitányságon találta magát. Most bírósági eljárás folyik ellene, amely eredményeképp akár 90 napra is elzárhatják, de az is lehet, hogy ő fog panaszt tenni.
Schuster Winfried András állatorvos a német kisebbségi önkormányzat meghívására érkezett a múlt pénteki rendezvényre. Az ünnepség közben egy idősebb férfi megkérte, hogy vegyen át tőle egy Göncz Árpádot ábrázoló transzparenst. Hosszabb ideje tartotta már kezében a plakátot, amikor egy férfi hátulról meglökte az 59 éves állatorvost, és eltépte a leköszönő köztársasági elnök fotóját. A történteket civil ruhás nyomozók észrevették, és mindkét érintettet elvezették a helyszínről egy rabszállítóhoz, ahol fénykép- és videofelvételeket készítettek róluk.
Schuster elmondása szerint a rendőrök ekkor még kifejezetten udvariasan viselkedtek. A probléma akkor kezdődött, amikor beértek az V. kerületi kapitányságra. Betették őt egy cellába, és ezirányú kifejezett kérése ellenére sem engedték meg neki, hogy értesíthesse ügyvédjét vagy családját. Még a mellékhelyiség használatát sem engedélyezték neki. Kihallgatására csak órák múlva került sor. Ám az ott felvett jegyzőkönyvet az állatorvos nem volt hajlandó aláírni, mivel - állítása szerint - valótlanságokat tartalmazott. „Végül hajlandóak voltak azt leírni, amit valóban mondtam, s ezt az iratot már szignáltam” - folytatta a történetet Schuster. A procedúrának hajnali kettő körül szakadt vége.
Samu Attila, a BRFK szóvivője arra a kérdésre, hogy hogyan kommentálná a történteket, elmondta, hogy mindaddig nem tudnak érdemben reagálni, amíg Schuster úr nem tesz panaszt. Márpedig ez lapzártánkig nem történt meg.
Schuster ügyvédje, Kuchta Ferenc kitart ügyfele ártatlansága mellett. Mint kifejtette: „Ügyfelem a lehető legjobb szándékkal ment ki a Kossuth térre, és egyébként sem az a típus, akit hirtelen elragadnak az indulatok. Az eljáró rendőrök rosszul ítélték meg az eseményeket.”Az üggyel kapcsolatban pedig elmondta, hogy az már a bírósági szakaszban van. (Hetek)