Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Igazi Jurassic Park

Hajtóvadászat indult egy 1,2 méteres gyík után a kaliforniai San José városában. Az állat ugyan általában mókusokat és madarakat eszik, a helyiek mégis tartanak attól, hogy a szabadlábon garázdálkodó házi kedvenc netán kisebb kutyákat, macskákat is felvesz étrendjébe. Egy szomszéd szerint - aki közel lakik ahhoz az elhagyatott házhoz, ahová állítólag a hüllő főhadiszállását ideiglenesen áthelyezte - mindenképpen szükség lenne a hatóság erélyesebb beavatkozására. „Csak annyit mondanak, hívjuk őket, ha felbukkan. De hogyan tartsam sakkban, amíg kiérnek?” Egy másik szomszéd szerint legfeljebb megetetik macskaeledellel és kedvesen szólongatják majd. (Usa Today)


A floridai jeti

Egy floridai campingtulajdonos, David Shealey azt állítja, hogy egy igazi mocsári jeti él a birtokán. Egyesek üzleti fogásra gyanakodnak, mások azonban meggyőző bizonyítékokra hivatkoznak. Ezek a bizonyítékok a szakértő zoológusok szerint elegendőek a lény létezésének elfogadására. A dél-floridai folklór szerint a helyi jeti a „förtelmes” hószörny unokatestvére. (Azért nevezik „förtelmesnek”, mert a hagyomány szerint olyan büdös, mint egy záptojás.) A kemping tulajdonosa még amatőr videofilmet is készített a nagylábúról. „Kimentem a kölcsönkapott kamerámmal őzeket filmezni. Valami nagy fekete dolgot láttam, kábé kétmétereset. Ahogy ráközelítettem a kamerával, láttam, hogy mozognak a karjai. Ekkor jöttem rá, hogy jetit filmezek” - mondta David. Bob Carr antropológus - aki egy másik kutatóval, Ted Riggsszel 25 éve gyűjt bizonyítékokat a jeti létezésére - nem hiszi, hogy a jeti csak Shealey képzeletében létezik. Ilyen bizonyítékokat (jetiszőrcsomók, hatalmas lábnyomok) nem csak őslakos indiánok szoktak a tudósok kezére adni (jó pénzért), számos amatőr fotó és videofelvétel is van forgalomban. Sőt nemrég egy CD-t jelentetett meg a Sierra Sounds nevű kutatócsoport, mely „hiteles” jetihangokat tartalmaz. A reklámja szerint „ideális ajándék szeretteinek”. (Origo)


Olcsó nyaralás

Mint tudjuk, az árak nagyot zuhantak az angliai utazási irodákban idén nyáron. Angol turistacsoportok már heti 250 font ellenében eljuthatnak a mesés Egyiptomba, ám csak olyan feltételekkel, ha megérkezésük után nem a jéghideg koktélokra vetik rá magukat egy szálloda légkondicionált bárjában, hanem a Nílus-parton a turisták által szerteszórt nedves törlőkendőket, cukorkászacskókat, pelenkákat szedegetik össze. Utána látogathatnak csak el az ókori maradványokhoz, a híres piramisokhoz és legendás emlékművekhez. Az első 48 nyaraló 213 kukányi szemetet halászott ki, s bár Angela Brown utazásszervező szerint használt WC-papírokat gyűjteni nem a legszívderítőbb elfoglaltság, a csapatszellem mégis a tetőfokára hágott a 8 napos turnus során. Bár a második ilyen jellegű utazásra már minden hely foglalt, azért ne szomorkodjunk: „(Magyar) tengerre magyar!” (Ananova)


Kukorékoló tyúkok

Bizony pórul jártak azok a vásárlók, akik elmentek a vásárba tyúkot venni egy lengyelországi városkában. Egy helyi farmer ugyanis a nagyobb haszon reményében kakasait egy kis fapác és a hajszárító jótékony tupírozó hatását segítségül hívva tyúkokká változtatta. Az Independent Online értesülései szerint tettéért a tollborzoló férfi akár 8 év börtönbüntetést is kaphat. (Ananova)