Vissza a tartalomjegyzékhez


Viking vér


A vérbeli angol „vikingek” ma sem a modern hajótársaságok szolgáltatásait veszik igénybe, ha tengerre szállnak    Fotó: Reuters

Angol tudósok vizsgálatot indítanak kétezer-ötszáz angol férfi között, hogy kiderítsék, milyen arányban van jelen viking génállomány az angol népesség körében. A DNS- mintákkal kiderítik, hogy hány angolnak csörgedezik viking vér az ereiben. Ezzel remélhetőleg tisztul majd az a homály és titokzatosság, amely a VI-XI. század viking bevándorlóit övezi Angliában. A tizenöt hónapos kutatást David Goldstein genetikaprofesszor, a University College London tanára vezeti majd. Az eredmények egy jövőbeli BBC-s tv-sorozat alapját képezik, amelynek címe Vikingek vére lesz. A vikingek több mint ezer éve rajzottak szét a mai Norvégia területére eső őshazájukból. Fénykorukban nagyobb területet ellenőriztek, mint a rómaiak, de sajnálatos módon alig tudunk róluk valamit. A „sötét” középkorban, körülbelül a VI. századtól kezdve fokozatosan elfoglalták Angliát és Írországot. A kutatás azt tanulmányozza majd, hogy hányan telepedtek le közülük Anglia területén a pusztító portyák elmúltával. Goldstein professzor szerint a genetika új utat nyithat a múlt kutatásában, mert olyan kérdéseket válaszol meg, melyeket a történettudomány és a régészet önmagukban képtelenek lennének. „A genetika új ablakot nyit múltunkra… Ez a mindeddig példátlan volumenű vizsgálat a viking invázió genetikai következményeit tárja majd fel, Cornwalltól a Shetland-szigetekig” - mondja a professzor. A vizsgálatban azért férfiak DNS-mintáit használják majd, mert a férfi Y-kromoszóma sokkal részletesebb információt nyújt az alany férfi őseiről. Ugyanakkor a férfiak mintái tartalmaznak ivari X-kromoszómát is, így a női ősök is kutathatók. Az X-kromoszóma vizsgálatával a kutatók meg tudják állapítani, hogy az első viking bevándorlók magukkal hozták-e családjaikat is.
Az önkénteseknek be kell tölteniük a tizennyolcadik életévüket, és a kutatók által kiválasztott huszonkét kisváros valamelyikének harminc kilométeres körzetén belülről kell származniuk, de részt vehetnek a kutatásban Londonban, Glasgowban vagy Liverpoolban születettek is. Azoknak, akik a huszonkét kisváros vonzáskörzetében születtek, bizonyítaniuk kell, hogy már a nagyszüleik is ott látták meg a napvilágot. A vizsgálat remélhetőleg fényt derít arra, hogy az eddig véreskezű, barbár hódítóknak tartott vikingek mennyiben járultak hozzá Anglia kora középkori történetéhez. A kutatók remélik, megtudják majd, hány egykori viking sétál a mai angolok közt. (Origo)