Vissza a tartalomjegyzékhez


Állj meg, lélegezz, és gondolkozz

Bár kedvelt úti célok közé tartoznak a mediterrán tengerpartok, a nyaralni vágyókat inkább a fürdőzés, a napfény vonzza, nem pedig maga a tenger. Pedig az felejthetetlen élményeket, látnivalókat rejt magában. Búvárfilmekből, színes kiadványokból talán jól ismert néhány tipikus tengeri növény vagy állatfaj, de ez nyomába sem ér a víz alatti valóság szépségének. Talán furcsa is az, hogy rejtett, ismeretlen az a világ, amely bolygónknak több mint kétszer akkora területét foglalja el, mint közvetlen lakóhelyünk, a szárazföld.

A búvársport tálcán kínálja a lehetőséget arra, hogy ismerőssé váljon a tenger lakóinak élete, és alkalmazkodjunk a víz alatti élővilág törvényeihez. Az ismeretek és a technika mára lehetővé teszi, hogy biztonságos körülmények között, felkészülten merüljünk alá. „A búvároknak az a titka, hogy megismertek egy új életformát” - idézte lapunknak Balázs Levente NAUI búvár Jacques Yves Cousteau, francia tengerkutató szavait. Cousteau kapitány nevéhez fűződik a mai modern könnyűbúvár-felszerelés, amely bármely, vizsgával rendelkező búvár számára elérhetővé teszi a nyíltvízi merülést.
Fontos tisztában lenni azzal, hogy ez az extrém sport kiegyensúlyozott, józan, vízbiztonsággal rendelkező embereknek ajánlott, hiszen ezek a tulajdonságok elengedhetetlenek ahhoz, hogy a megszokott környezetünktől merőben eltérő közegben nyugodtan mozoghassunk - gondoljunk csak egy tengeri állat váratlan reakciójára, vagy más, ijedtségre okot adó eseményre. Erre a szituációra készít fel egy közismert búvár szabály: „Állj meg, lélegezz és gondolkozz!”
A tengeri élményeket vadászók tábora nem véletlenül növekszik: a búvárklubok csak jól felkészülten, a biztonságot az első helyre téve engedik merülni a vizsgázottakat. A fővárosban legalább 15 klub működik, és már körülbelül 8 ezer búvárt kiképeztek, ez a szám dinamikusan növekszik. A klubokban a szakoktatók nemzetközi tanterv alapján tanítanak. A legelterjedtebb oktatási módszer a PADI. Ez egy amerikai iskolarendszer, a világ búvártársadalmának 75 százaléka ezt használja. Elsősorban a gyakorlatra helyezi a hangsúlyt, a haladó búvárok társsal együtt 40 méteres mélységig merülhetnek. A CMAS francia rendszer a kezdőket 50 méteres mélységig is leviszi. A magyar hagyományos búvársport ezen a szisztémán alapul, s a tenger világának megismerésére nagyobb hangsúlyt fektet, mint a PADI. A harmadik, a NAUI szintén amerikai oktatási rendszer, amely tulajdonképpen az USA haditengerészeti búvárkiképzésének polgári változata. Komolyabb elméleti és gyakorlati oktatást biztosít.
A búvárkodáshoz szükséges korhatár csak alulról korlátozott: 12 évtől egészen 100 éves korig bárki előtt nyitva áll a lehetőség. Sajnos a szív- és a légúti betegségekben szenvedők, a fóbiával küszködők, valamint pánikbetegek ki vannak zárva a nyíltvízi merülés élményeiből. Jó hír viszont, hogy a hobbibúvárkodáshoz nem követelmény az átlagosnál jobb kondíció: 800 méter leúszása, illetve egy alapvető vízbiztonság szükségeltetik.
A búvárklubok az oktatáson és a vizsgáztatáson túl túrákat is szerveznek: a Vörös-tengerhez (búvárszafari), Egyiptomba, az Adriai-tengerhez, de Ausztráliába, Thaiföldre, sőt a Karib-szigetekre is. Akinek pedig vékonyabb a pénztárcája, vagy kevesebb a szabadideje a hazai tavakban is gyakorolhat: a dorogi, a budakalászi, a gyékényesi, illetve az apci tó a legismertebb. Örvendetes tény, hogy ez a sport már nemcsak a jómódúak kiváltsága, hiszen egyre gyarapszik a kedvezményes tanulási és bérlési lehetőségek száma. (K. K.)