Vissza a tartalomjegyzékhez

Mód Júlia
Aktív pihenés a hullámok hátán

A mindennapok rohanásából a békére, csendre, nyugalomra vágyók közül számos fiatal és idős tölti hétvégéjét, szabadságát a vízen, vízparton. A kora tavasztól késő őszig tartó vízitúrázás egy életforma - korra, nemre, munkakörre való tekintet nélkül -, mindenkié, aki szeret vízre szállni, lapátolni, új vizeket, tájakat felfedezni. A víz, a napfény, a tiszta levegő, a mozgás és nem utolsósorban a baráti társaság, a táj szépsége, a sátortábor, az esti tábortüzek meghittsége mind különös, felejthetetlen élménnyé teszi az evezést.

Folyóink, tavaink idegenforgalmának kiaknázása reneszánszát éli. Sorra alakulnak a különböző klubok vízitúrák szervezésére, de önállóan is bérelhetünk hajókat, ha a vízi közlekedés szabályait ismerjük. Mivel 30 évvel ezelőtt megszűnt a vízi jártassági vizsga, ami garantálta a vízre szálló alapvető felkészültségét, napjainkban egyre több borulás történik felelőtlenségből. Vízi járműveket csak megfelelő gyakorlattal lehetne vezetni - kormányozni -, mert nemcsak a magunk, hanem utastársaink megfürösztését is kockáztatjuk. Legfontosabb feltétel az úszni tudás, a nem vagy gyengén úszók kötelesek mentőmellényt viselni, melyeket a csónakházakból kérhetnek. Kormányozni bárki gyorsan megtanulhat akár egyetlen óra alatt is, ha minimális érzéke van hozzá; de alapvető vízikresz-ismeretek nélkül (hajóforgalom keresztezése, főbb táblák) abszolút kezdőként, egyedül ne szálljunk vízre!
Budapestről egynapos vízitúrákat két irányba is szervezhetünk: a Szentendrei- vagy a Csepel-sziget irányában. Ha észak felé indulunk, a Római-parton sorakoznak a kölcsönzők, innen indulva már Békásmegyer után egészen Szentendréig hamisítatlan természeti környezetbe, emberi településtől távolra kerülünk. Síksági folyóink és a Duna itt található két partján és árterében sajátos erdőtípus - galériaerdő - alakult ki, amely különböző szélességben kíséri a folyókat, magas fákkal és sűrű, szövevényes aljnövényzettel. A folyó pedig a récék megélhetését biztosítja.
A Csepel-szigetet fogja közre a Duna főága és a Ráckevei (Soroksári)-Duna, ami kis mozgású holtág. A folyónak ez a szakasza lakó- és üdülőövezet; ezért a parton kikötésre alkalmas területet keveset találunk. A náddal, kákával és gyékénnyel benőtt partszakaszon gazdag madárvilág tanyázik, itt fészkel a búbos vöcsök, a vadludak, tőkésrécék sok faja, szárcsák, vízi tyúkok rajai, emberi létesítményektől akár pár méterre.
Vízitúra közben ne felejtkezzünk el környezetünk védelméről sem, a táborhelyet tisztán hagyjuk magunk után, és a vízben ne mosogassunk mosogatószerrel. A Duna nem játék, a víz közelsége miatt fokozottan ügyeljünk a leégés és napszúrás elkerülésére (fehér bőrűeknek javasolt a hosszú ujjú fehér ing).
Ha felkészülve megyünk, a vízen eltöltött nap a felüdülés, feltöltődés ideje lesz.
Kishajókölcsönzés:
1. Csepel-sziget, Szivárvány csónakház (1237 Budapest, Vízisport u. 34., Tel.: 06(30)230-7237), 3 személyes kajak 1000 forint/nap, szünnap: kedd.
2. Római-part, Béke csónakház (Tel.: 388-9303), 3 személyes kajak 900 Ft/nap, a hajót előre le kell foglalni.
3. Római-part, Sport csónakház (Tel.: 240-3048), 3 személyes kajak 1000 Ft/nap.
A Védőszárny Handicap Sportkör tagjai római-parti vízi bázisukon (III., Kossuth Lajos Üdülőpart 19.) ingyenes kajak-kenu oktatást tartanak a nyári szünetben minden vasárnap fiatalok számára. (Információ: Miklós László, Tel.: 240-2627 az esti órákban).