Vissza a tartalomjegyzékhez


Továbbjutott a Dunaferr

Egy izzadsággal kierőszakolt döntetlen is elég volt, hogy a Dunaferr továbbjusson a Bajnokok Ligája selejtező következő fordulójába. A horvát Hajduk Split elleni, múlt héten idegenben elért siker (0-2) kissé elbizakodottá tette Egervári Sándor tanítványait, azonban a dunaújvárosiak felépültek kezdeti gyengélkedésükből, és nagyszerű játékot mutatva állták a sarat. A Dunaferr következő ellenfele a norvég Rosenberg lesz.

Az álmos kezdés hamar megbosszulta magát: a 9. percben Mate Bilic kapott labdát a hazai tizenhatoson belül, ráfordult, és balról, 9 méterről kilőtte a jobb felső sarkot (0-1). A Dunaújváros válaszára nem sokáig kellett várni, hiszen a 20. percben Rósa Henrik indult a bal oldalon, beadását Zavadszky 8 méterről, magasra ugorva a jobb alsó sarokba fejelte (1-1). Bár ettől a góltól magára talált a Dunaferr, ezt mégsem tudta előnnyé kovácsolni. Sőt, úgy tűnt, Zavadszky egyenlítő gólja egyáltalán nem törte meg a vendégcsapat továbbjutásba vetett reményét: a 29. percben, jobb oldali szöglet után, Bozac tíz méteres fejesét még hárította Rabóczky kapus, azonban a labda Bilic elé pattant, aki így megszerezhette második gólját (1-2). Ekkor már a dunaújvárosiak továbbjutása is veszélybe került, így nagy erővel kezdték rohamozni a horvát kaput. Bár az eredményes befejezések rendre elmaradtak, a lelkes (és egyben békés!) közönség hatalmas ovációval láttamozott minden egyes hazai megmozdulást. A második játékrészben mindkét csapat óvatosabban játszott, az iramot a Dunaferr diktálta. A 64. percben Tököli tört be a Hajduk tizenhatosán belülre, ahol Bozac azonban, nem éppen óvatosan, meghúzta a magyar játékos vállát, aki a földre esett. Az amúgy is igen engedékeny Gallagher játékvezető nagy meglepetésre nem ítélt büntetőt.
Majd jött újból Bilic a 81. percben, akinek a kapuba tartó lövését Rabóczky kapus az utolsó pillanatban bravúrral hárította. A 84. percben újabb dunaújvárosi helyzet következett: Bagoly önmagát szöktette, egyedül tört kapura, de a büntetőterület előtt Bozac hátulról buktatta. Gallagher játékvezető most nem hibázott: kiállította a horvát védőt. A 88. percben végre megszületett a Dunaferr egyenlítő gólja: a középre adott labdát Tököli egyedül vezethette a kapusra, majd annak lába között elegánsan a hálóba gurította (2-2). Ezzel a Dunaferr 4-2-es összesítéssel jutott tovább a BL-selejtező harmadik fordulójába, ahol a norvég Rosenberg lesz az ellenfele. Dunaújvárosban remélik: a fiúk az esélyesebbnek tűnő északiakat is meg fogják majd lepni.
Egervári Sándor, a Dunaferr vezetőedzője a következőképpen értékelte a mérkőzést: „Lélektanilag nagyon rossz pillanatban kaptuk az első gólt, ez megzavarta a csapatot. A második játékrészre sikerült rendezni a sorokat és a helyzetek alapján, illetve a két találkozót tekintve megérdemelten jutottunk tovább.”
Peter Nadoveza, a horvátok trénere az összecsapás után úgy látta: csapata nagyon jól játszott, még a továbbjutásra is esélye volt, ennek kérdése azonban lényegében már az első mérkőzésen, Splitben eldőlt. (S. I.)