Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Újnáci hullám Németországban

Erőteljesebben kell fellépni Németországban a szélsőjobboldali bűncselekményekkel szemben - erre a megállapításra jutott egy berlini kormánybizottság. Hivatalos adatok szerint Németországban erőteljesen növekedett a szélsőjobboldaliak által elkövetett bűncselekmények száma, ezért szükségessé válik egyes létesítmények fokozottabb védelme és az internetes honlapok ilyen irányú megfigyelése. Az elmúlt napokban elkövetett robbantások és külföldiek elleni atrocitások szintén megerősítették a komolyabb fellépés iránti igényt a társadalomban.

A héten soron kívüli találkozón vettek részt a német belügy- és az igazságügy-minisztérium, valamint a család- és ifjúságügyi minisztérium képviselői. A tanácskozás résztvevői megállapították: erősíteni kell a zsidó létesítmények védelmét, és adatbankot kívánnak létesíteni a jobboldali bűnelkövetőkről, ami a rendőrséget is segítheti a futballhuligánok lefülelésében. Szintén felmerült, hogy a fiatalokat hathatósabban kell felvilágosítani a jobboldali veszélyről. A ZDF német televízió „Gyűlölet és propaganda” címmel készített összeállításában elhangzott, hogy már 400 szélsőjobboldali honlap létezik az interneten. Joschka Fischer német külügyminiszter „nulla toleranciára” szólította fel a német polgárokat a szélsőjobboldallal szemben, mivel az felbecsülhetetlen károkat okoz Németország tekintélyének.
Egyes vélemények szerint a betörőket és tolvajokat sokszor szigorúbban büntetik, mint a külföldiek elleni bűncselekmények neonáci elkövetőit. Herta Däubler-Gmelin igazságügy-miniszter szerint nem lenne szükség új törvényekre, csak a meglévőket kellene szigorúbban alkalmazni, „hogy mindenki tudja: a külföldiek ellen elkövetett erőszakért gyorsan bíróság elé kerül, és szigorú büntetést kap” - fejtette ki a miniszter asszony a Berliner Zeitungnak.
A német ipari és kereskedelmi kamarák elnöksége állásfoglalásban ítélte el a túlkapásokat. „Lehetetlen, hogy egy kisebbség veszélyeztesse Németország tekintélyét” - olvasható a berlini Die Welt szerdai számában. „A szélsőjobboldali túlkapások és erőszakcselekmények szégyent hoznak országunkra” - nyilatkozta Holger Wenzel, a német kiskereskedőket tömörítő szövetség vezetője szintén a Die Weltnek. A német ipar aggodalmát többek között az okozza, hogy a külföldi munkavállalók egy része távozhat az országból - különösen a fejlesztésre leginkább rászoruló keleti tartományokból -, és az éppen beindult Zöld Kártya program sem vonzza majd az elképzelt mértékben az informatikus szakembereket Németországba.