Vissza a tartalomjegyzékhez

Bugár Árpád, Pozsony
Az elnök, aki kétszer született

„Mostantól két születésnapom és két szülővárosom van” - állítja Rudolf Schuster, a súlyos betegségből lábadozó szlovák elnök. Schuster innsbrucki sajtótájékoztatóján szinte mindenkinek köszönetet mondott - kivéve a szlovák orvosoknak. A kritikus állapotban Ausztriába szállított szlovák elnökről ellenfelei korábban azt híresztelték, hogy ha életben is marad, maradandó agykárosodása miatt alkalmatlan a tisztségére.

Az államfő megemlékezett a sajtóról is, akik a „munka jelentős részét végezték el” azzal, hogy megszerezték az elhallgatott információkat, és objektíven, támogatólag írtak. Azért is érdekes ez a megfogalmazás, mivel az elnök és a média viszonya a betegsége előtti időszakban nem volt felhőtlen. Schuster a sajtót tartotta felelősnek népszerűségi indexe csökkenéséért, mondván: nem tájékoztatnak megfelelő súlylyal a tevékenységéről. Úgy tűnik, az elnöknek át kellett formálnia véleményét, kétségtelen ugyanis, a médiának nagy szerepe volt abban, hogy végül Innsbruckba szállították. A szlovák sajtó az elnöki nyilatkozatra reagálva nem felejti el megemlíteni, hogy az államfő egy szót sem szólt a szlovák orvosokról. A héten egyébként az illetékes ügyész az ügyben bűnvádi eljárást indított gondatlanságból elkövetett testi sértés gyanújával; egyelőre még nem világos, hogy követtek-e el valamiféle műhibát, s ha igen, kik, az elnök kezelésében részt vállaló orvosok közül. (Hetek 2000. július 8., )
Nagy visszhangot váltott ki az elnöki jogkörökkel kapcsolatos kérdés is. Amikor ugyanis Rudolf Schuster már mesterséges altatásban volt, a házelnök, a kormány és a miniszterelnök vette át a jogköröket, amit némely szakértők kissé kései lépésnek tartottak, s amit az ellenzék ugyanakkor nem ismert el. A héten Schuster négy rektor kinevezését írta alá, jogászok véleménye szerint ezzel visszavette jogköreinek egészét, maga az elnök azonban nem kívánt ezzel kapcsolatban nyilatkozni. Az alkotmány nem rendelkezik egyértelműen a kérdésben, de szerencsésebb lett volna, ha az államfő értesíti a kormányt, hogy visszavette jogköreit - vélik a jogi szakértők. Azért is fontos kérdés ez, mivel az ellenzéki, Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) előrehozott választásokat szeretne. Ebben a kérdésben népszavazás kiírását szorgalmazza, amihez állítólag majdnem 700 ezer támogató aláírást gyűjtöttek. Az aláírásokat tartalmazó petíciós ívek államfőnek való átadásával viszont éppen a kialakult helyzet miatt várnak, biztosak akarnak lenni benne, hogy Rudolf Schuster dönt a kérdésben.
Vladimír Meciar exkormányfő korábban ez év végére ígérte híveinek a népszavazást és az előrehozott választásokat, amitől a hatalomba való visszatérését reméli; mára a HZDS-körökben is csak a jövő év elejét tartják a leghamarabbi esedékes időpontnak. A közvélemény-kutatási adatok Meciarék harminc százalék körüli támogatottságáról szólnak, amivel magasan vezetnek a jelenlegi kormánykoalíciót alkotó pártok előtt.