Vissza a tartalomjegyzékhez

Eperjesi Ildikó
Szétlőtték a békét

Mintegy százan haltak meg a héten az indiai Kasmír államban a muszlimok és hinduk között zajló vallási öszszecsapások során. A gyilkosságok egy a Himalájában fekvő hindu kegyhelyen kezdődtek, ahol muszlim fegyveresek tüzet nyitottak az öszszegyűlt zarándokokra. India a Kasmír visszacsatolására törekvő Pakisztánt teszi felelőssé a mészárlásokért.


Egy 4 éves hindu kislány siratja meggyilkolt apját. Fanatizmus és terror     Fotó: Reuters

Atal Behari Vadzspaji indiai kormányfő szerint az ártatlan emberek legyilkolásával a tettesek csírájában el akarják fojtani az átmeneti béke lehetőségét is. Erre egyébként az egyik vezető gerillaszervezet, a Hizbul Mudzsahid („Isten harcosai”) által két hete egyoldalúan meghirdetett tűzszünet és az Újdelhinek tett tárgyalási javaslata adna lehetőséget.
Az áldozatok többsége hindu zarándokként tartott Pahalgamból az amarnati szent barlangba. Kasmír vezetője szerint a már beindult békefolyamat szabotálásáról van szó. Az Egyesült Dzsihád Tanácsa valóban visszautasította az Indiával való tárgyalásokat, mert szerintük „India soha nem volt őszinte, és csak egy indiai trükkről van szó”.
Kasmír kétharmada indiai kézben van, a többi része pedig Pakisztánhoz tartozik. Több katonai csoportosulás is küzd az indiai jelenlét ellen az államban. A Himalája térsége a világ legveszedelmesebb tűzfészkeinek egyike, különösen azóta, hogy mind India, mind pedig Pakisztán rendelkezik atomfegyverrel.
Kasmír indiai részében 1989 óta polgárháborús állapotok uralkodnak. Különböző kasmíri csoportosulások harcolnak vagy a Pakisztánnal való egyesülésért, vagy azért, hogy önálló Kasmír jöjjön létre, a jelenleg Pakisztánhoz tartozó részt is beleértve. Kasmír nagy kiterjedésű területein összeomlott a közbiztonság, mindenütt érezhető a fundamentalizmus befolyásának növekedése. Pakisztán azzal élezi a konfliktust, hogy fegyvereket szállít szélsőséges szervezeteknek. Egyes becslések szerint Kasmír indiai részében 1989 óta mintegy 35 ezer emberéletet követeltek a zavargások, merényletek, polgárháborús támadások, mészárlások.
Indiában nemcsak a hinduk és muszlimok között zajlanak véres összecsapások, hanem a mintegy huszonötmillió keresztényt is gyakran érik atrocitások a többségi vallások képviselői - főként a hinduk - részéről. A megújult nacionalista hangulatban azt kifogásolják a keresztények esetében, hogy nincs biztosíték az ország iránti hűségükre. India egyes, keresztények által sűrűbben lakott részein valóságos hadjáratokat tartanak a vallási kisebbség felszámolására.


Boszorkányégetők Indiában

Elevenen égettek el öt embert az India déli részén fekvő Ándhra Prades államban, mert szomszédaik boszorkánysággal vádolták meg őket. A falu lakosai kihurcolták házaikból a két asszonyt és a három férfit, fákhoz kötötték, benzinnel lelocsolták, és meggyújtották őket. Az indiai újságok szerint a szomszédok a boszorkánysággal vádolt embereket okolták a faluban mostanában bekövetkezett halálesetek miatt. A boszorkányégetés miatt egyelőre senkit nem vettek őrizetbe, mert tettük elkövetése után a falusiak többsége elmenekült, csak idős asszonyokat és kisgyerekeket hagytak hátra. Néhány napon belül ez már a második ilyen jellegű bűncselekmény volt Indiában. Az ország északkeleti részén egy boszorkánynak tartott asszonyt baltákkal vertek agyon.
India szegényebb térségeiben, ahol hiányzik a korszerű egészségügyi ellátás, sokan fordulnak csodadoktorokhoz. Ha a kezelés eredménytelen marad, a betegek boszorkánysággal vádolják meg a kuruzslókat. Időnként azonban rokonok is élnek ezzel a fogással, hogy a tehetősebb hozzátartozókat eltüntessék, és vagyonukat megkaparintsák. (MTI)