Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Fordulat a kereszténység terjedésében

A szervezők szerint a „kereszténység történetének legnagyobb méretű találkozóján” adtak egymásnak randevút a világ minden részéről érkező prédikátorok. A kilencnapos amszterdami konferenciát a Billy Grahamről elnevezett Evangéliumi Szövetség szervezte azzal a céllal, hogy „továbbadják a stafétabotot” az evangélisták egy új generációjának. Az eseményről a Religion Today című baptista internetes kiadvány számolt be.

A konferencia mintegy tízezer résztvevője a föld valamennyi kontinensét képviseli: több nemzet képviselteti itt magát, mint az ENSZ taglétszáma. Különösen sokan érkeztek Ázsiából és Afrikából, és ez az összetétel a szakemberek véleménye szerint híven tükrözi a világ kereszténységének mai állapotát: az evangélium elfogadásában eltolódás figyelhető meg a déli félteke felé; a keresztények száma rohamosan nő Ázsiában és Afrikában, míg az északi országokban csak kisebb mértékű növekedés, néhol hanyatlás figyelhető meg. Ezt a folyamatot jelentősen felgyorsította a gyarmatok felszabadulása, amikor az egyház is a helybeliek irányítása alá került, és a Bibliát lefordították a helyi nyelvekre - állapította meg a konferencia egyik amerikai vendége, Ian T. Douglas lelkész. Douglas szerint ez az eltolódás legalább olyan jelentőséggel bír, mint a kereszténység terjedésében történt korábbi, sokkal fokozatosabb irányváltás, amikor a hit a közel-keleti térségből átterjedt Európába, majd később Észak-Amerikába.
Az amerikai résztvevők többsége éppen azért érkezett Amszterdamba, hogy megértse a világ más részein zajló folyamatokat, és tudatosabban szemlélje a kontinensén kívüli térségeket. Vannak olyanok, akik a veszélyt is vállalták azért, hogy Amszterdamba jöhessenek: egy szudáni evangélista először átgyalogolt hazájából egy szomszédos országba, hogy onnan Európába utazhasson.
Az amszterdami RAI Nemzetközi Kiállítási és Konferenciaközpontban elhangzó beszédeket, tanításokat számos nyelvre fordítják, az arabtól a vietnamiig. A konferencia alapját Billy Graham mottója jelenti: a világhírű prédikátor szerint az evangélium hirdetéséhez szenvedélyes odaszánás szükséges. A vendégek többsége éppen ezt az odaszánást szeretné megerősíteni az életében, bátorítást kapni munkájához, és átadni azt otthon maradt társainak. „Nagyon sok a »magányos« evangélista, akik számára a konferencia elsősorban a kapcsolatépítés és a problémák megosztásának helye lehet” - mondja Ravi Zacharisas indiai származású igehirdető, aki ma Amerikában él. Billy Kim koreai pásztor hozzáteszi: a keresztényeknek részvétet kell éreznie az emberek iránt: évente negyvenmillió ember hal meg, és kétharmaduknak nincs semmilyen kapcsolata Jézus Krisztussal - ez fontos motiváció kell, hogy legyen az igehirdetés számára.
A számos országból érkezett vendégseregnek a Religion Today beszámolója szerint némi csalódást okozott ugyan, hogy Billy Graham végül nem tudott részt venni a találkozón. A megnyitóra készített beszédét fia, Franklin olvasta fel a közönség számára. Billy Graham - bár tervei szerint személyesen részt vett volna az amszterdami konferencián - a közelmúltban sikeres műtéten esett át. A konferencia az ő számára szimbolikus jelentőséggel is bír: a rendezvény egyik célja a „stafétabot továbbadása”, jóllehet a 81. évében járó Graham továbbra sem kíván visszavonulni. William Martin, a houstoni Rice Egyetem szociológus professzora, Billy Graham életrajzírója úgy véli: „Billy Graham utódja nem lehet egyetlen személy, a körülmények nem ebbe az irányba mutatnak. … (Graham) nem egy személyben látja az örökségét, hanem ebben a több tízezer evangélistában, akik világszerte hirdetik az igét.”