Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Mitterrand csillagai

Tíz évvel ezelőtt, 1991. augusztus elején rohanta le Szaddám Huszein hadserege Kuvaitot. Az Öböl-háború eddig nem ismert részletéről tett közzé információt a legismertebb francia asztrológusnő, Elizabeth Teissier, aki azt állítja, hogy a válság idején naponta felhívta őt François Mitterrand elnök. „Melyik erre a legjobb nap?” - kérdezte a francia államfő a támadás időpontjának kitűzése előtt az asztrológust, akivel öszszeállíttatta George Bush, Helmut Kohl és Szaddám Huszein horoszkópját is. Teissier most nyilvánosságra hozta az elnökkel folytatott beszélgetéseiről készült hangfelvételek egy részét.


Francois Mitterrand utódjával, Jacques Chirackal egy párizsi futballmeccsen. Tanácstalan politikusok    Fotó: Reuters

Valahányszor Franciaország jövőjéről volt szó, a néhai François Mitterrand elnök az Elysée-palotába kérette - állítja az asztrológusnő, aki a hangfelvételeket annak alátámasztására tette közzé - állítólag a már négy éve halott Mitterrand előzetes beleegyezésével -, hogy igazolja: az asztrológia igenis jelentős szerepet játszik a politikában.
„Ezzel akartam reagálni minden olyan észrevételre, amely szerint kapcsolatunk nem tisztán szakmai volt, és egyúttal bizonyítani akartam az asztrológia jelentőségét a politika szempontjából” - indokolta lépését a neves jósnő, akit korábban hírbe hoztak, hogy egyike volt Mitterrand köztudottan népes szeretői körének - írja a londoni The Daily Telegraph.
Akár az egykori miniszterelnök, Edith Cresson népszerűségével kapcsolatos problémákról, akár a Mihail Gorbacsov elleni moszkvai puccsról vagy a Maastrichti Egyezményről tartandó referendum legalkalmasabb időpontjáról kellett dönteni, Mitterrand minden esetben a svájci születésű Teissier aszszonyhoz fordult tanácsért.
Az elnök asztrológia iránti érdeklődése oda vezetett, hogy a csillagjósnő 1989-től kezdve mondhatni törzsvendég lett az Elysée-palotában. Mitterrand különösen az Öböl-háború alatt kért jóslatokat az aszszonytól. Így például 1991 januárjában, a konfliktus kirobbanásakor is. A most közzétett szalagokon jól hallható Mitterrand hangja, amint megkérdezte: „Be kell avatkoznom. Melyik nap a legjobb?” Mivel az asszony nem tudott azonnal válaszolni arra a kérdésre, hogy melyik nap lenne a legmegfelelőbb az elnök televíziós beszéde számára, ezért Mitterrand az elkövetkező napokra ismét magához kérette őt.
Mitterrand házasságon kívül született lánya, Mazarine Pingeot sietett teljességgel jelentéktelennek nevezni a néhai elnök és a csillagjósnő beszélgetéseit. „Apám nem várta meg Teissier asszony véleményét, hogy fontos politikai döntéseket hozzon” - jelentette ki. Ezzel kapcsolatban viszont a Le Journal du Dimanche című lap tette fel a kérdést: „Ugyan mióta tájékoztatja lányát egy apuka arról, ha letér a józan ész ösvényéről?”
Mitterrand távolról sem volt egyedül az asztrológia iránti vonzalmában: a felvilágosodás és a józan ész hazájában ugyanis a bolygók mellett csaknem minden társadalmi rétegben ma is jelen van az inga, a kristálygömb és a kávézacc. Franciaországban minden más európai országnál jobban hisznek még ma is a csillagjóslásban. Kereken harmincmilliárd frankra becsülik azt az összeget, amelyet a 60-100 ezer jövendőmondó és csillagjós évente megkeres.
A politikusok közül sem Mitterrand az egyetlen, aki csillagjósokhoz fordult tanácsért. Elődeinek egyikéről, Valery Giscard d’Estaing-ről ugyanezt állítják, csakúgy mint Nancy és Ronald Reaganről. Mi több, a Le Journal du Dimanche úgy tudja, hogy az Elysée-palota jelenlegi lakója sem mentes a természetfelettiek bűvöletétől.