Vissza a tartalomjegyzékhez


EU kontra Microsoft

Az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, hogy eljárást indított a Microsoft amerikai szoftveróriás ellen, mert azzal gyanúsítja, hogy a tiszta verseny szabályait megszegve, domináns helyzetét kihasználva megpróbálja ellenőrzése alá vonni a szolgáltatói szoftverpiacot az Európai Unió egyes államaiban.

A bizottság az amerikai Sun Microsystems panasza alapján a Microsoft európai gyakorlatát vizsgálva jár el. A testület szerint a Microsoft nem nyújt elegendő tájékoztatást a szolgáltatóknak, és ráadásul őket egymás rovására megkülönböztetve kezeli.
Brüsszelnek bizonyítékai vannak erre - mondta a testület egyik szóvivője csütörtökön.
Mario Monti piaci felelős egy csütörtöki nyilatkozatában értésre adta, hogy a bizottság nagyra értékeli a Microsoft fejlesztői tevékenységét, de azt Európában egyetlen cégnek sem engedélyezi, hogy domináns pozícióját kihasználva megszegje a tisztességes verseny szabályait. Az EU-ban jelen lévő minden cégnek tartania kell magát az uniós versenyszabályokhoz - tette hozzá a főbiztos. Az Egyesült Államokban egyébként már elmarasztalták a Microsoftot monopolhelyzetével való visszaélés miatt. (HETEK)