Vissza a tartalomjegyzékhez


Német agybevásárlás

Németország igyekszik felszippantani Ázsia és Kelet-Európa legjobb informatikusait. Gerhard Schröder kancellár kijelentése szerint augusztus elsejétől harmincezer munkavállalási engedélyt, úgynevezett zöldkártyát kívánnak kiadni európai, de az Európai Unión kívüli országok számítástechnikai szakembereinek, további húszezret pedig ázsiai, főként indiai szakembereknek.

Egy 25 éves indonéz szakember, Harianto Wijawa, az AxiCom mobilszolgáltató munkatársa kapta az első zöldkártyát. A Német Munkaügyi Minisztériumban eddig 5500-an jelentkeztek, a legtöbben az elmaradott Pakisztánból. Magyarországról csupán 65 pályázat érkezett, ami azt jelenti, hogy hazánk nincs az első tíz között az eddigi jelentkezőket illetően. Elsősorban egyetemi vagy főiskolai diplomával rendelkezőket várnak, de ha valaki konkrét, évi százezer márkát meghaladó állásajánlatot tud felmutatni egy német vállalattól, az is sikerrel pályázhat. A legnagyobb német szakszervezet elnöke, Klaus Zwickel és a Deutsche Telekom is élesen bírálták a zöldkártyarendszert, hangoztatva, hogy előbb a harmincezer munkanélküli német informatikusnak kellene munkahelyet biztosítani. A jelentkezők körében egyébként egyik fő visszatartó erő az idegengyűlölettől való félelem, ezért inkább a bevándorlók iránt toleránsabb angolszász területen, Nagy-Britanniában vagy az USA-ban igyekeznek munkát vállalni.
Beck György, a Magyar Informatikusok Szövetségének elnöke szerint a piac sokkal nagyobb sebességgel fejlődik, mint azt a képzés követni tudná, ezért természetes jelenség, hogy Németország elszívja a jól képzett szakembereket. Adminisztratív eszközökkel nem lenne szabad korlátozni a kiáramlást. Egyébként hamarosan az USA is hasonló lépésre szánja el magát, ami még jobban felkavarja majd a nemzetközi munkaerőpiacot.
Az egyik fő visszatartó erő a magyar szakemberek számára, hogy elsősorban „favágásra”, monoton, egyhangú munkára használják a külföldieket.
Magyarországon egyébként 110-150 ezer forint között keresnek a kezdő informatikusok, ezzel szemben a százezer márkás évi kereset a negatívumok ellenére is elég vonzó lehet. (MTI)