Vissza a tartalomjegyzékhez

Szűcs Emese
Modern ősök

A La Leche Ligát (LLL) azért alapították, hogy személyes segítségnyújtásban részesülhessenek azok a kismamák, akik szoptatni szeretnék gyermeküket. Az önkéntesekből álló nonprofit szervezet azzal a céllal szervezett jótékonysági koncertet az Anyatej Világnapján, hogy minél nagyobb nyilvánosság előtt beszélhessenek a szoptatással kapcsolatos aktuális problémákról.

Az elmúlt évtizedekben rengeteg, sokszor egymásnak ellentmondó szakmai útmutatást hallhattunk a szoptatással kapcsolatban. A zűrzavar mostanra kezd letisztulni, és egyre nagyobb teret nyer a természetes úton történő anyatejes táplálás az agyonreklámozott, „vitamindús” tápszeres etetéssel szemben. A hatvanas évek műanyag-, adalékanyag- és tápszerbűvölete után mára sorra kiderül mindaz, amit nagyanyáink a maguk idejében természetesnek vettek: a tápszer nem jobb, mint az anyatej, nem praktikusabb, nem higiénikusabb, ráadásul jóval drágább is.
A védőnők elmondása szerint örvendetes tény, hogy az anyák döntő többsége akar szoptatni. Sajnos sokan feladják az első hetek kudarcai után azzal, hogy ők nem tudnak szoptatni, pedig legtöbbször csak technikai problémáról van szó. A LLL telefonos tanácsadással igyekszik ilyenkor segítséget nyújtani, tapasztalt édesanyák bevonásával. Elhangzott az is: a két leggyakoribb probléma a szoptatással kapcsolatban egyrészt az, hogy mikor és milyen gyakran, másrészt hogy hol tegyék azt a kismamák.
A századfordulótól kezdve mostanáig Magyarországon megjelent csecsemőgondozási irodalom túlnyomó része a szigorúság és következetesség elvét ajánlja a szülőknek, közvetlenül a gyermek világrajövetele után is. Újabban azonban van egy másik irányzat, amely megengedi, sőt egyenesen azt tanácsolja az édesanyáknak, hogy nyugodtan igazodjanak a baba igényeihez, s mindenek előtt hallgassanak e téren az ösztöneikre - a baba vagy az idő méricskélését pedig lehetőleg hanyagolják. A csecsemőgondozásnak ez a „modern” irányzata valójában az asszonyok ősi, évezredes tudását eleveníti és szabadítja föl.
Az igény szerinti - így a három órás időközöknél gyakran sűrűbb - szoptatás sok szempontból ideális lenne. Különösen akkor, ha skandináv mintára a magyar társadalomban is kialakult volna már egy szoptatásbarát szemlélet az ennek megfelelő feltételekkel együtt: például ha a közintézményekben erre a célra elkülönített helyiségek állnának az anyukák rendelkezésre (lásd IKEA). Nyugati országokban gyakran lehet ilyen funkciójú szobákat találni a nagyobb áruházakban, a benzinkutaknál vagy a pályaudvarokon, a cumisüveges piktogramokat pedig leváltják a szoptató anyát ábrázoló táblácskák.