Vissza a tartalomjegyzékhez

Kapsza Ágnes
Az intelligens ház

A számítástechnika vívmányainak hatása alól a legszűkebb értelemben vett lakókörnyezet sem vonhatja ki magát. Egyetlen távkapcsolóval, vagy akár a bőr alá ültetett mikrochippel irányított elektromos funkciók a lakás minden területén - ez ma már nem megvalósíthatatlan álom, hanem egyre inkább realizálható elképzelés. A villamos tervezés elsőrendű lesz egy ház kialakítása során, aminek meg kell majd előznie a belsőépítészetet, sőt még a gépészetet is - vélik a szakemberek, az új EIB-rendszer hívei.


Az intelligens lakásmodell    Foto: Schöner Wohnen

Kevin Warwick professzor a felsőkarjába épített be egy chipet, amely üzeneteket küld intézeti munkatársainak computereire. Kollégái mindig követhetik, hogy a professzor az épületnek éppen melyik szárnyában tartózkodik. A chip lehetővé teszi, hogy az ajtók maguktól kinyíljanak, és ha a kutató elhagyja a labort, a lámpák automatikusan kialudjanak.
Ha Bill Gatesnek olyan látogatója érkezik, akinek esztétikai és zenei ízléséről szóló információkat egy chipen tárolták, a vendéget kedvenc zenéje és a falon kivetített, ízlésének megfelelő képek fogadják, amint belép az ajtón.
A House Beautiful amerikai szaklap „következő évezred otthonai” pályázatának díjnyertes alkotása egy olyan digitális ház, amelynek falai átjárást biztosítanak a valóságos és a virtuális világ között. A tervező, az iráni származású Hariri testvérpár elképzelése az, hogy az érintőképernyős falak a házimozi funkciója mellett a kommunikációs egység szerepét is betöltik.
Ezek az úttörő kísérletek persze még inkább a jövőt sejtetik. A jelen a lakás erős és gyengeáramú rendszereit (audio-video rendszerek, biztonság-, kert-, uszoda-, világítástechnika, stb.) egyesítő európai installációs buszrendszer (EIB), amely már önmagában forradalmat vetít előre a lakás kialakítását illetően.
Bondár Kálmán villamosmérnök a Lakberendezők Országos Szövetségében tartott előadásán elmondta, hogy jelenleg már több mint száz - főként európai - gyártó palettáján szerepel az EIB-rendszerben használható, úgynevezett „i-bus” készülék.
Az intelligens rendszerek abszolút személyre és konkrét igényre alakíthatóak, amellett, hogy bármikor átprogramozhatók. A rendszer hátterében egy PC és az arra telepített tervező- és üzembe helyező szoftver áll (EIB Tool Software). Ehhez kapcsolódik - a megszokott kábeldzsungel helyett - az egyetlen közös vezeték („busz”), melynek nemcsak az elhelyezése, de a bővítése is lényegesen egyszerűbb a hagyományosnál: a falak vésése helyett elég átprogramozni. Az egyszerűbb nyomvonalvezetés csökkenti a tűzveszélyt, a kalapsínre pattintható készülékek segítik a szerelést, emellett a rendszer használata - a hagyományossal ellentétben - képes elektroszmog-mentes környezet létrehozására. Mindez például a telefonhálózatra csatlakoztatva lehetővé teszi az ellenőrzést: betörés, vagy egy-egy háztartási gép hibájának észlelésekor a rendőrség, illetve a szerviz értesítésével.
A Schöner Wohnen magazin szerint az intelligens házak kifejlesztésének célja, hogy a lakóházak olyan high-tech épületekké szerveződjenek, amelyek szimbolikusan rendelkeznek aggyal, idegekkel, érzékszervekkel és izomzattal. A Fórum májusi számában Melhoffer Tamás az Internet előretörésével és a „home networking” programok szaporodásával összefüggésben a „digitális háziasszony” problémakörét veti fel. A magyarországi EIB felhasználói klub szakemberei szerint „a cél (pusztán) egy emberibb környezet megteremtése”, és alaptalannak tartják az elszemélytelenedés veszélyére utaló aggodalmakat.