Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Rabbi-esküvő

Mi jön ki abból, ha két rabbi két másik rabbi társaságában köt házasságot? Egy nagy menyegző - legalábbis, ha Ari Goldsteinről és Hanna Verushalmiról van szó. Az ifjú pár körülbelül nyolc éve ismerte meg egymást, még amikor a cincinnati székhelyű Hebrew Union College nevű rabbiképző iskolába jártak. Most pedig rabbi édesapjuk előtt kötnek szövetséget. Szerintük ez az első ilyen jellegű esküvő, hogy rabbi szülők rabbi gyerekei házasodnak össze. „Úgy érezzük, hogy ez történelmi jelentőségű” - mondta Verushalmi, a Spring House-i Beth Or gyülekezet segédrabbija. Az esküvőre meghívott 40 vendég mintegy negyedrésze rabbi: régi barátok a vallási iskolából. (USA Today)


Spaghetti tortellinit lopott

Az olasz étel olyan finom, hogy az valami kriminális! Ezt bizonyítja az is, hogy a rendőrségnek tortellinilopás miatt kellett elfognia Spaghettit. Gyanús zajokat észleltek a szomszédok egy bolognai tortelliniüzlet irányából. A rendőrség rajtakapott egy harmincnyolc éves férfit, Stefano Spaghettit, amint szépen kiszolgálta magát és nagy evészetet tartott az „ingyenes” tésztából - írta a Corriere della Sera című újság. Amikor Spaghettit, a nagybendőjű betolakodót betuszkolták a rendőrautó hátuljába, az orra alatt ezt mormogta: „Na tessék, és még csak nem is szeretem a tortellinit!” (Reuters)


Hemingway-hasonmások

Úgy tűnik, Charlie Coley hasonlít leginkább Ernest Hemingway-re, de a hatvanegy éves győztes elárulta, hogy a híres író irodalmi talentumaival nem tud szolgálni. Az évente Key Westben (Florida) megrendezésre kerülő Ernest „Papa” Hemingway-alteregóverseny győztese a múlt hét végén elmondta, hogy ő már számtalan vízvezeték-szereléssel és villanyszereléssel kapcsolatos számlát írt meg, de prózai próbálkozásait nem hiszi, hogy bárki élvezni tudná. Coley, aki egy szolgáltatócég „félig” nyugdíjas tulajdonosa, azt is elárulta, hogy tudatosan készítette fel magát, hogy a külső hasonlóság még megtévesztőbb legyen, és föl is szedett egypár kilót emiatt. Hemingway, aki 1929-től 1939-ig élt Key Westben, itt írta meg az „Akiért a harang szól” és a „Gazdagok és szegények” című regényeit. (AP)


Henrik büszkesége

VIII. Henrik hadihajói legcsodálatosabbika az 1545 júliusában elsüllyedt Mary Rose volt, mely 1982-es kiemelése óta a portsmouth-i kikötő vendége. A világon egyedülálló XVI. századi csatahajó két éven át épült, és első volt azok közül a hajók közül, melyek egy időben elsüthető oldalágyúkkal rendelkeztek. Hosszú és gyümölcsöző karrierjének 455 éve egy szerencsétlen baleset vetett véget, amikor is hullámsírba szállt egy, a franciákkal kötött béke kivitelezése során. Megtalálását az azóta elhunyt Alexander McKee-nek köszönheti, aki elsüllyedt hajók után kutatott. Az EG&G cég segítségével különleges, víz alatti sonarberendezés használatával 1967-ben szokatlan kiemelkedésre lett figyelmes a tengerfenéken. 1968 és 1971 között aztán önkéntes búvárok segítségével készítette elő a terepet a hajó végső felszínre hozatalához. (Ananova)