Podmaniczky utca eleje, egy hosszú pincehelyiség. Budapest elsőként megnyitott középkori
éttermében járunk, szép nagy asztalok és támlátlan padok között. Gyertyafényes sötét,
boltív, falfestmények és középkort idéző műtárgyak - kardok, zászlórudak,
pajzsok és sisakok. Apródok és szolgálólányok serege - utóbbiak kissé hiányosan
öltözve -, a pincéreket itt így álcázzák. Az étlap elején köszöntés, ami
lovagoknak szól, és az evésre buzdít. A pincér a választásra. Nem éppen a
modernkori táplálkozás jegyében állították össze a hely vezetői az étkek sorát,
de aki idejön, azt már ez a tény sem zavarja.
A középkorban még nem ismerték a kímélő ételeket, vagy gyerekadagokat. Az elsőnek
rendelt italok fél literes agyagkupákban érkeznek - korabeli méret. Itt is van gyümölcsleves,
erdei-lévnek neveztetik, de álneve ellenére nem állevest kapunk. Cipóban a vadragu
sem rossz választás (kár a mikróban való melegítésért). Lássuk a fő étkeket.
Hal, vad, marha és szárnyas van a főétkek listáján. Kard a mellbe, gyomorengesztelő
szintű fantázianevek. Amit e helyen ne keressünk, az a villa, mert az nincs. A
levesekhez jár kanál, a főételekhez meg kés. A gyermekkor emlékét idézően viszont
mindenki kap egy szép fehér partedlit. Bátrabbak e nélkül is ehetnek - az
intelligens mosóporok világában már nem gond-, de a kezdőknek jól jön. Megjön az
étel, ekkor jön rá az ember, lehet, hogy a desszertnek már nem jut hely. Felfedezhető,
mekkora egy valódi csirkemell, a fürj valóban csontos és kicsi, hogy a méz és a dió
sok gyümölccsel rendkívül jól egészíti ki a nyárson sült húst, és a sajtmártás
is illik a tányérra - bocsánat, a tálra. Az édességek jók, de idáig csak haladók
jutnak el, vagy azok, akik ketten ettek egy adagot. A gyerekek is biztos élvezeteknek néznek
elébe. Az étterem nevét az angol kerekasztal lovagjainak egyik tagjáról, Sir
Lancelot-ról kapta. Lehet, hogy Angliában a középkorban főztek jól utoljára? Érdemes
előre helyet foglalni. Árak: levesek 400-500, főételek 1300-2500, köretek 250-300,
desszertek 400-500. (mlg)