Vissza a tartalomjegyzékhez


Legújabb kori lovagok előnyben

Podmaniczky utca eleje, egy hosszú pincehelyiség. Budapest elsőként megnyitott középkori éttermében járunk, szép nagy asztalok és támlátlan padok között. Gyertyafényes sötét, boltív, falfestmények és középkort idéző műtárgyak - kardok, zászlórudak, pajzsok és sisakok. Apródok és szolgálólányok serege - utóbbiak kissé hiányosan öltözve -, a pincéreket itt így álcázzák. Az étlap elején köszöntés, ami lovagoknak szól, és az evésre buzdít. A pincér a választásra. Nem éppen a modernkori táplálkozás jegyében állították össze a hely vezetői az étkek sorát, de aki idejön, azt már ez a tény sem zavarja.

A középkorban még nem ismerték a kímélő ételeket, vagy gyerekadagokat. Az elsőnek rendelt italok fél literes agyagkupákban érkeznek - korabeli méret. Itt is van gyümölcsleves, erdei-lévnek neveztetik, de álneve ellenére nem állevest kapunk. Cipóban a vadragu sem rossz választás (kár a mikróban való melegítésért). Lássuk a fő étkeket. Hal, vad, marha és szárnyas van a főétkek listáján. Kard a mellbe, gyomorengesztelő szintű fantázianevek. Amit e helyen ne keressünk, az a villa, mert az nincs. A levesekhez jár kanál, a főételekhez meg kés. A gyermekkor emlékét idézően viszont mindenki kap egy szép fehér partedlit. Bátrabbak e nélkül is ehetnek - az intelligens mosóporok világában már nem gond-, de a kezdőknek jól jön. Megjön az étel, ekkor jön rá az ember, lehet, hogy a desszertnek már nem jut hely. Felfedezhető, mekkora egy valódi csirkemell, a fürj valóban csontos és kicsi, hogy a méz és a dió sok gyümölccsel rendkívül jól egészíti ki a nyárson sült húst, és a sajtmártás is illik a tányérra - bocsánat, a tálra. Az édességek jók, de idáig csak haladók jutnak el, vagy azok, akik ketten ettek egy adagot. A gyerekek is biztos élvezeteknek néznek elébe. Az étterem nevét az angol kerekasztal lovagjainak egyik tagjáról, Sir Lancelot-ról kapta. Lehet, hogy Angliában a középkorban főztek jól utoljára? Érdemes előre helyet foglalni. Árak: levesek 400-500, főételek 1300-2500, köretek 250-300, desszertek 400-500. (mlg)