Vissza a tartalomjegyzékhez

Kalmár Mónika
Anna-bál Füreden

A balatonfüredi Anna-bálon táncolni - ez volt anyáink, nagyanyáink álma; az estélyre az 1800-as évek közepén hordszéken érkeztek a toalettjüket féltő hölgyek, akiket rossz idő esetén egészen az ajtóig vittek a lelkes ifjak. Bár e napot szerte az országban sok helyütt ünnepelték hasonló mulatságokkal, a Hölgyfutár című lap az 1855. július 19-i számában így summázta véleményét: „Anna napján az igazi bál Füredre költözött.”


A vázák megmaradtak    Fotó: K. M.

Alighanem maga Szentgyörgyi Horváth Zsigmond sem sejtette, hogy a lánya tiszteletére rendezett bállal olyan hagyomány magvát veti el, amelynek még 175 év múlva is rangja lesz, és híre megy a világban. A Horváth-ház urának Anna-Krisztina nevű lánya ezen a július 26-i éjszakán ismerkedett meg leendő férjével, Kiss Ernővel, aki később a szabadságharc altábornagya lett, majd a tizenhárom aradi vértanú egyikeként halt mártírhalált.
Az első bált követően minden évben megrendezték az estélyt az Anna-naphoz legközelebb álló szombaton. A bálon hamarosan rangnak számított megjelenni, a kor jeles művészei, politikusai is gyakran megfordultak itt. 1848 után egyre erősebb lett e bálok politikai töltete, a fiatalok büszkén kiálltak a Deák Ferenc nevével fémjelzett eszmék mellett: magyar ruhában és hosszú órákig tartó csárdásokkal. Tüntető bálok lettek ezek, hangos, sírva vigadó nótázásokkal.
A két világháború között csendesen élt a hagyomány. Hivatalosan 1954-ben kelt életre újra, és 1957 óta tartják az egykori Kúriaszalon - ma Hotel Árkád - nagytermében.
Időközben az esemény híre világszerte elterjedt, az Anna-bálra nemcsak Európából, hanem Amerikából is érkeztek vendégek. Számos legszebbnek járó aranyalma került a tengerentúlra. Ez az éjszaka a csillogás, a ruhaköltemények és az ékszerek versengéseként került be a köztudatba, ahol megmérettetik a szépség, s ahol életre szóló emléket szereznek az első bálozó leányok; bár az is előfordult már, hogy egy hölgy nehezen vette tudomásul a neki ítélt második helyezést, a jutalomként kapott vázát elejtette (?) a színpadon, és kivonult a teremből.
Idén július 23-án este újra virágba öltözött a Hotel Árkád; a rendezvényt különösen nagy érdeklődés övezte, akárcsak a többnyire fehér menyasszonyi ruhába öltözött hölgyek bevonulását.
Az estély ma már nem hangos az idegen szótól; úgy tűnik, az évtizedek során veszített nemzetközi hírnevéből, mert csak elvétve találkozni külföldiekkel. A hazai művészvilág, a politikai, üzleti élet egy-egy neves szereplője is csak ritkán fordul meg az estélyen. Az idén bevezetett 15 ezer forintos sétálójegynek köszönhetően - a többi, 20-40 ezer forintos mellett - ezúttal a tavalyi 120-nál jóval többen, mintegy 350-en szórakoztak a bálon, ahol a Bergendy szalonzenekar muzsikájára táncolhatott a közönség. Az est fénypontja természetesen ezúttal is a bálkirálynő-választás volt, amely a sajtó nagy érdeklődése közepette zajlott le. A hagyománynak megfelelően a bál közönsége szavazott a legszebbekre - vagy a szívéhez legközelebb álló hölgyre. A tíztagú zsűri a legtöbb szavazatot kapott tíz hölgy közül választotta ki a három legszebbet: az Anna-bál szépe a húszéves budapesti Magony Szilvia, a két udvarhölgy pedig a 27 éves Víg Anikó és a most érettségizett Németh Nikolett lett.
A tavalyi év szépségkirálynője, Graffelner Katalin - aki ezúttal protokolláris feladatokat látott el - kérdésünkre elmondta: fontos, hogy valóban a legszebbek állhassanak a dobogóra, máskülönben - ahogy már több esetben szárnyra kapott a hír - azonnal elterjedhet, hogy „bunda” van a dologban... Nos, ezúttal az Anna-bál zsűrije úgy tűnik, minden szempontból jól döntött: a millenniumi szépségkirálynő ugyanis nemcsak szép, de a szavakkal is jól bánik, és a megválasztása utáni pillanatokban olyan fesztelenül nyilatkozott a különböző televíziók kamerái előtt, mintha egész életében erre készült volna. Utóbb ki is derült: tavaly a Szicíliában tartott Miss Európa versenyen az első tíz között végzett.
A rendezvény érdekessége volt, hogy - a jubileum alkalmából - találkoztak az egykori királynők is; itt volt például az 1969-es szépség, a ma is feltűnően jó megjelenésű Lantos Anett, aki ma Coloradóban él, és tíz gyermekével éppen nyaralni érkezett Balatonfüredre...