Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Figónak már az Isten se bocsáthat meg

Hétfőn minden kiderült. A hetek óta a figyelem középpontjában lévő Figo-ügy lezárult. A Santiago Bernabén stadion trófeatermében bemutatták a Real 56,1 millió dollárért megszerzett játékosát.


Luis Figo hivatalosan is a Real Madridé. A katalánok meggyűlölték     Fotó: Reuters

A portugál klasszis hat évre kötelezte el magát, és célja, hogy mindent megnyerjen a királyi gárdával. „Nagyon elégedett vagyok sorsom alakulásával, szeretnék minél nagyobb szerepet vállalni a csapatban, hogy dicsőséget szerezzek a Real Madridnak, és akkor olyan boldog leszek itt is, mint Barcelonában voltam.”
Figo boldog, a katalánok viszont árulásról beszélnek. Joan Gaspart, a Barcelona frissen választott elnöke így nyilatkozott: „Figónak soha nem fog az Isten megbocsátani.” Gaspart a továbbiakban Figo erkölcsi csődjéről beszélt. „A játékos menedzsere elismerte, hogy 5 milliárd pezetás kártérítést kellett volna fizetnie Florentino Pereznek, ha nem megy a Realhoz. Valójában a pénz miatt ment el tőlünk. Ha őszinte lenne, elismerné, hogy számára csak a pénz jelent örömöt az életben.” A többször is hűségnyilatkozatot tett játékos mindenkit hitegetett, de alaposan becsapta a Barcelona szurkolóit.
A két örök rivális vetélkedése a játékospiacon folytatódik, az európai sztárcsapatok kárára. Mindkét gárda soraiba hívja Zinedine Zidane-t. Lluis Bassat nem lett a Barça elnöke, így megegyezése a Juventusszal Zidane-ügyben nem lépett életbe. Gaspart ez ügyben még nem tárgyalt a torinói csapattal. Lépett viszont a Real! 8 milliárd pezetát és Fernando Morientest kéri az „Öreg Hölgy”. Perez hajlik az üzletre. Fernando Redondo mégsem megy a Milanhoz, így egy bombaerős középpályássor jöhet létre a spanyol csapatnál.
A Barcelona kívánságlistája is életveszélyes. Visszatért Gerard Lopez a Valenciától 21 millió dollárért, a középpályás fizetése hat évre 12 millió dollár lesz. Visszavárják Ivan de la Penát (Lazio), és a Realból Alfonsót akarják elhappolni. A további erősítést az angol Arsenal bánhatja. Gaspart Londonba utazott az ágyúsok több sztárjáért. Az előszerződését még az előző Barça-vezetéssel megkötő Marc Overmars 22,75 millió dollárért kerülhet a vörös-kék alakulathoz. Emmanuel Petit és Thierry Henry, valamint a manchesteri David Beckham lehet a következő szerzemény, továbbá az a Sylvain Wiltord, akinek megszerzéséről lemondtak a londoniak. A román Cosmin Contra (Alaves) 7 millió dollárt érne Gaspartnak. A katalánok nemcsak vesznek, eladnak is. A jelenlegi keretből távozik: Hesp, Bogarde, Dehu, Ronald de Boer, Litmanen, Dani és Vitor Baia. A hispán háború igazi vesztese az olasz AC Milan, amely lemondhat Redondo, Gerard, és Rivaldo megszerzéséről. George Weah is távozik a piros-feketéktől, ő az AS Romához szerződhet. Szavo Milosevics megegyezett a Parmával, 20 millió dollárt kap érte eddigi klubja, a Real Zaragoza.