Vissza a tartalomjegyzékhez


Feltámadtak a brazilok

Nyolcvanezer néző előtt Brazília 3-1-re legyőzte Argentína labdarúgóit. Az összecsapáson a brazil Vampeta két találattal a mérkőzés hősévé vált. A két futballhatalom egyébként először játszott egymással vébé-selejtezőt, amely egyben a kék-fehérek első vereségét is jelentette az idei sorozatban.

Az összecsapás hatalmas tétjét bizonyítja, hogy Ronaldo, az olasz Internazionale lábadozó dél-amerikai csillaga is csatlakozott a készülődő brazil futballválogatotthoz, hogy lelket öntsön a csapatba. Munkája, úgy tűnik, sikerrel járt.
Emellett érdekesség, hogy a Clarin című argentin napilap számítása szerint a pályára lépő játékosok összértéke 448 millió dollárt tett ki (kb. 125 milliárd forint). A két legdrágább futballista a brazil Rivaldo (55 millió) és az argentin Hernán Crespo (56 millió) volt.
A mérkőzés első gólját Alex lőtte, miután az ötödik percben hálóba fejelte Antonio Carlos átadását. Vampeta a 45. percben szintén betalált Roberto Bonano hálójába. Vampeta gólja fantasztikus teljesítmény volt, a brazil középpályás saját büntetőterületéről indulva vezette a labdát az argentinok kapujába...
Az első játékrész hosszabbításában a Parma középpályása, Matias Almeyda szépített, ám ismét jött Vampeta, aki Ronaldinho átadását értékesítette az 51. minutumban.
Brazíliának az előző fordulóban elszenvedett veresége után (1-2 - Paraguay) a 2002-es világbajnokságon való részvétele is veszélybe került, ám az argentinok legyőzésével a négyszeres világbajnok a csoport második helyére ugrott előre, megelőzve Uruguay-t. Argentína 15 ponttal még mindig csoportelső, ám szurkolói csalódottságát ez a tényező semmivel sem csökkenti.
„A győzelem lelket öntött a csapatba” - nyilatkozta Vampeta, majd hozzátette: „az argentinok voltak az esélyesebbek, mi viszont felborítottuk a papírformát.”
A győzelemmel megőrizte szövetségi kapitányi posztját Wanderley Luxemburgo, akit az elmúlt hetekben sokan bíráltak, még a legendás Pelé is.
Brazília és Argentína még sohasem mérkőzött meg vébé-selejtezőkön, mert a 98-as torna előtt a dél-amerikai csapatokat külön csoportokba osztották. Az előző vébére a brazilok címvédőként kvalifikálták magukat. (Hetek/CNNSI)