Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Frankfurt: Rudi Egy túrót

Hrutka „Rudi” Jánosnak nincs szerencséje a Bundesligában. A magyar válogatott védőjátékosát, miután kidobták a Kaiserslauterntől, új csapatánál, a Frankfurtban is lapátra tették.


Molnár Zoltán és Anthony Gdric küzd a labdáért - Nyert a Dunaferr     Fotó: Reuters

„Természetesen abban bízom, hogy folyamatosan játéklehetőséget kapok, ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a válogatott tagja maradjak a világbajnoki selejtezők idején. Az mindenesetre jó jel számomra, hogy a klub kabalaállata a sas, akárcsak nevelőcsapatomnak, a Ferencvárosnak” - nyilatkozta Rudi májusban a Nemzeti Sport hasábjain, amikor még úgy tűnt, ő lehet az ország legjobban kereső labdarúgója. Hrutka három év alatt 558,6 millió forint juttatást kapott - volna. A héten azonban a frankfurti gárda azonnali hatállyal felbontotta a védő szerződését.
„A szálfatermetű védő számára a szezon az Eintracht Frankfurtnál befejeződött, még mielőtt valójában elkezdődött volna” - írta a Frankfurter Rundschau, megerősítve azt a hírt, mely szerint a Bundesliga élvonalában szereplő együttes felbontotta a magyar válogatott játékossal kötött hároméves szerződést. A frankfurti újság okként azt jelölte meg, hogy Günter Goll, a csapat orvosa elvégezte a régóta esedékes sportorvosi vizsgálatot, s ennek eredménye az volt, hogy a magyar játékos „sportolásra alkalmatlan”.
„A magyar futballista egyébként is csak »kiegészítő« ember lett volna” - írta a hesseni újság Felix Magath edzőre hivatkozva.
Hrutka szerint a csapat későn vette észre, hogy sérült, és mielőtt az orvosi vizsgálat megtörtént, már aláírták a szerződést. Ez pedig nem az ő hibája. A frankfurtiak meg akarták spórolni a havi fizetést egy sérült futballistától, ezért bontották fel a szerződést - állítja Hrutka. Ő egyébként - habár a német lapok pályafutása végét hirdetik - úgy gondolja, hamarosan egészséges lesz.
Nem Hrutka az első ember, akinek kudarccal kellett távoznia a Frankfurttól. A szintén válogatott Dombi Tibor szerződését azzal az indokkal bontotta fel az Eintracht vezetősége, hogy edzés közben zavarta csapattársai munkáját…
A héten azonban voltak pozitív események is a magyar labdarúgásban. A Dunaferr csapata 2-0-ás, parádés győzelmet aratott a horvát Hajduk Split otthonában, a Bajnokok Ligája előselejtezőjében.
„Nagyon örülök ennek a fantasztikus sikernek, legmerészebb álmaimban sem hittem volna, hogy ilyen eredményt érünk el. Most már mi vagyunk az esélyesek a továbbjutásra, de csak akkor ünnepelhetünk, ha a győri visszavágót is sikerrel vívtuk meg” - nyilatkozta Egervári Sándor, a Dunaferr trénere.
A Dunaferr-Hajduk párharc győztese a Shelbourne-Rosenborg összecsapás továbbjutójával küzdhet meg a Bajnokok Ligája csoportmérkőzéseiért. Az első összecsapást idegenben a norvégok nyerték meg 3-1-re.