Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Al Gore elpirult

Kínos perceknek nézhet elébe Al Gore amerikai alelnök elnökválasztási kampánya során. A zavart Loretta Sanchez kongreszszusi képviselőnő okozza, aki elegáns adománygyűjtő partit kíván tartani Gore számára - a Playboy-tulajdonos Hugh Hefner kaliforniai villájában.


Al Gore demokrata elnökjelölt kiegyezett korábbi pártbéli vetély-társával, Bill Bradley-val. A neheze most jön        Fotó: Reuters

Sanchez, akit Gore nemrég nevezett ki a demokrata országos jelölőgyűlés társelnö-kének, úgy véli, a nyilvánosság minden formája hasznos, így az esemény nem árthat Gore kampányának.
A Hefner-ház neve elválaszthatatlan a Playboy magazinban megjelenő meztelen testek képzetétől, ami jó alapot szolgáltat a republikánus támadásoknak - írja a konzervatív Washington Times. A demokraták közül többen szintén kifejezték felháborodásukat. Gore egyik szóvivője szintén kijelentette: „Nem megyünk el, nem veszünk részt, és nem támogatjuk az eseményt semmilyen formában.”
Al Gore-t a Playboy-parti iránti ellenszenve nem akadályozta meg abban, hogy több ezer dollárnyi támogatást fogadjon el kampányára a magazint alapító Hugh Hefnertől és lányától, Christie-től. Még több pénz folyt be a Playboytól a demokrata kongresszusi kampányalapba, amelynek elnöke, Patrick J. Kennedy a parti bojkottálására szólította fel a demokratákat annak ellenére, hogy nemrég maga is Christie Hefner otthonában tartott beszédet egy adománygyűjtő rendezvényen.
Patrick Kennedy szerint az augusztus 15-ére tervezett parti „teljesen ellentmond mindannak, ami mellett pártunk kiáll az emberi jogok és az emberi méltóság tiszteletének terén” - majd hozzátette: „Ezért nem leszek ott, és egyetlen kollégámat sem fogom arra bátorítani, hogy megjelenjen, sőt le fogom beszélni őket.” Bill Farley, a Playboy kommunikációs vezetője moralizálásnak ítélte Kennedy kijelentését, egyúttal felidézte a képviselő apja, Edward M. Kennedy, valamint nagybátyja, John Fitzgerald Kennedy volt elnök legendás nőügyeit.
Loretta Sanchez, az ötletadó szervező eközben élvezi a hír keltette ellentmondásos, de mindenesetre igen élénk érdeklődést: sorra érkeznek a meghívók iránti igények, és elmondása szerint a tervezett 600-nál jóval többet kell majd eladniuk az egyenként ötezer dolláros meghívókból.