Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Szaddám rákos

A The Times bagdadi jelentésekre hivatkozva úgy értesült, hogy Szaddám Huszein iraki elnök rákbetegségben szenved. Az elnök betegségének híre felerősítheti az utódlásért folyó harcot két fia között, és lerombolhatja a legyőzhetetlenség mítoszát, amelyet a diktátor két évtizede alatt felépített - véli a londoni lap.

„Tudunk az elnök betegségéről, és tisztában vagyunk vele, hogy rákos is lehet, de nem tudjuk pontosan, mennyire súlyos az állapota, és meddig tarthat a betegsége” - nyilatkozta egy Jordániában tartózkodó iraki üzletember. Más, a kormányhoz közel álló iraki utazók, akik nincsenek kapcsolatban ellenzéki körökkel, hasonlóan nyilatkoztak Szaddám Huszein állapotáról az elmúlt napokban.
Az iraki átlagpolgárok között is folyik a találgatás Szaddám betegségéről, amióta a múlt héten a szokásosnál sokkal rövidebb beszédet tartott a pártja hatalomra jutását elősegítő, 32 évvel ezelőtti puccs évfordulóján. Beszédében az elnök nem utalt közvetlenül a Nyugattal hosszú ideig tartó feszült viszonyra, és pártja, a Baath által vezetett forradalmat szinte misztikus kifejezésekkel élve „a kisgyermek mosolyához, a remete imájához és a felperzselt földre hulló esőhöz” hasonlította. A tévén közvetített beszéd közben az elegáns sötét öltönyt viselő, 63 éves elnök fáradtnak tűnt, ám a betegségnek más jelét nem lehetett látni rajta: haja szokás szerint férfiasan koromfeketére volt festve.
A Szaddám rákbetegségéről szóló pletykák már korábban lábra kaptak, de megerősíteni soha nem lehetett őket a rezsimre jellemző titkolózás miatt. Az iraki vezető mindig is büszke volt egészséges életmódjára: volt rá eset, hogy fogyókúrára szólította fel kormánya minisztereit. A romló egészségéről szóló, meg nem erősített újabb hírek akkor láttak napvilágot, amikor Putyin orosz elnök szerdán fogadta Tarik Aziz iraki miniszterelnök-helyettest a Kremlben, hogy az Irak elleni ENSZ-szankciók megszüntetéséről tárgyaljanak.
A The Times által idézett elemzők szerint valószínűtlen, hogy a Szaddám halálát követő hatalomátvétel olyan simán menjen végbe, mint Szíriában, ahol Háfez el-Asszad júniusi halála után fia, Basar vette át a hatalmat, gyakorlatilag akadálytalanul. A Szaddám fiai közötti rivalizálást erősíti, hogy az elnök nem hajlandó megnevezni utódját. A 36 éves Udaj az iraki politikai emigránsok szerint gyilkos, aki örömét leli a szexuális erőszakban és a kínzásban. A nyugodtabb természetű, 34 éves Kuszaj kezében van a hírszerzés és a titkosrendőrség vezetése.