Vissza a tartalomjegyzékhez

Mogyorósi Géza, Berlin
Szabadulás a pokolból

Húsvét hétfő óta egész Németország szurkolt a Fülöp-szigeteken túszul ejtett Wallert családnak, valamint európai és malajziai sorstársaiknak. Alig 48 órával az után, hogy Joschka Fischer berlini külügyminiszter finn és francia kollégája társaságában július közepén látogatást tett a térségben, kiszabadult az első német fogva tartott, akit az elmúlt napokban újabbak követtek, köztük a Der Spiegel magazin tudósítója.


Andreas Lorenz német újságíró, a Jolo szigetéről szabadult legutóbbi túsz. Az egy hónapra nyúlt riportút vége  Foto: Reuters

Az 56 esztendős göttingeni tanárnőt, Renate Wallertet legalább annyira meglepetésként érte, hogy férjével és nagykorú fiával túszul ejtették áprilisi délkelet-ázsiai búvárvakációja során, mint az a tény, hogy a múlt hét elején váratlanul szabadon engedték a Jolo-szigeteki pokolból. A német asszony egyike volt azon mintegy három tucat külföldinek, akiket busás jutalom reményében tartanak fogva a muzulmán gerillák. A 73 millió lakosú Fülöp-szigetek nemzetközi imázsának - no meg a turizmusnak! - komolyan árt az Abu Szajjaf névre hallgató terrorista csoport hosszúra nyúlt akciója.
A három hónapja tartó, kétes egzisztenciájú közvetítőkön keresztül folyó pénzügyi-politikai alkudozás nagy tétje, hogy amennyiben Németország vagy más állam váltságdíjat ad a délkelet-ázsiai banditáknak, akkor mennyire szavatolható a külföldiek biztonsága a csendes-óceáni szigetvilágban? S mi lesz, ha fegyverekre költik a partizánok a kizsarolt milliókat?
A német diplomácia irányítója, Joschka Fischer a testileg-lelkileg elgyötört Renate Wallertért fizetett kétmillió márkás (270 millió forint) „gazdasági segély” makacs hírével kapcsolatban csupán a „no comment”-et ismételgette Berlinben, miközben a göttingeni tanárnő kálváriája a végéhez közeledett.
A Fülöp-szigeteki túszdráma egész ideje alatt Wallert aszszonyról érkeztek a legelszomorítóbb képes beszámolók Németországba. Az embertelen higiéniás körülmények között fogva tartott, többször új búvóhelyre kényszerített európaiak és malajziaiak közül is kitűnt elesettségével az öngyilkosság gondolatával vívódó, középkorú német nő.
Annál meglepőbb volt, hogy a közel háromhónapos dzsungelfogságból szabadult Renate Wallert a Lufthansa manilai menetrendszerű járatáról Frankfurtban leszállva nem is látszott betegnek, inkább csak idegileg kimerültnek. Gerhard Schröder német kancellár hivatali helikopterével Göttingenbe repítették a kiszabadult túszt, ahol az orvosi vizsgálatokat követően már szerdán megállapították a fehér köpenyes specialisták, hogy Frau Wallert a pszichés megrázkódtatásoktól eltekintve jó egészségi állapotnak örvend. Azóta „üldözik” a zsurnaliszták a Fülöp-szigeteki túszdráma egyetlen európai szemtanúját, aki azonban sem göttingeni otthonában, sem ausztriai hétvégi házában nem érhető utol. A fiáért, férjéért, sorstársaikért aggódó Renate Wallert a német biztonsági szervek védelmét élvezve hetekre eltűnt a közvélemény elől. Most egész Németország várja, hogy megszólaljon.